196 de militanți ai Statului Islamic uciși si un oraș recucerit, in Irak

Forțele irakiene au anunțat joi că au recucerit centrul orașului Hawija, ultimul bastion al grupării jihadiste Stat Islamic (SI) și au afirmat că își ‘continuă înaintarea’ pentru eliberarea zonelor adiacente, informează AFP, citată de Agerpres.

Unitățile armatei și poliției, precum și forțele paramilitare ale Hachd al-Chaabi angajate în lupta pentru recucerirea orașului Hawija, ‘au eliberat întreg centrul Hawija și își continuă înaintarea’, afirmă într-un comunicat generalul Amir Yarallah, care conduce operațiunile.

Această avansare în bătălia pentru Hawija, lansată la 21 septembrie, intervine în condițiile în care forțele irakiene își continuă luptele pe un alt front, cel din deșertul de la frontiera din vest cu Siria.

Miercuri, oficialii irakieni au anunțat că au ucis 196 de militanți ISIS în ultimele zile.

În această zonă de-a lungul frontierei permeabile cu Siria, țară sfâșiată de peste șase ani de războiul civil, jihadiștii nu mai dețin decât două localități: Rawa și al-Qaim, la frontiera cu provincia Deir Ezzor din Siria. La 19 septembrie, forțele irakiene au lansat o ofensivă pentru a le recuceri.

Hawija, situat la 230 de kilometri nord de Bagdad, este un oraș sunit cu peste 70.000 de locuitori, supranumit ‘Kandaharul Irakului’ din cauza prezenței de combatanți extremiști, după numele bastionului talibanilor din Afganistan. Hawija este unul dintre ultimele orașe aflate în mâinile SI în Irak, jihadiștii fiind alungați în ultimele luni din majoritatea teritoriilor pe care le-au cucerit în 2014.

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *