A venit vara, noi ce facem? Lugojul, fără bazine şi locuri de scăldat

Lugojul rămâne în continuare în ur­ma lumii civilizate, lipsit de posibilitatea de a oferi lo­cui­torilor oraşului condiţii moderne de recreere ac­va­tică.

Singurele opţiuni pe care lugojenii obişnuiţi le au la îndemână în timpul zilelor toride din următoarele trei luni sunt apa din râul Timiş, o piscină privată şi singurul bazin public, de dimensiuni neolimpice, construit de sindicatul fostei Întreprin­deri de Gospodărire Oră­şe­nească (în prezent Meridian 22), în urmă cu trei decenii, pe insula din zona Cotu-Mic, amenajarea fiind şi singura facilitate de vară din Lugoj, rămasă în funcţiune aproape neîntrerupt de la darea în folosinţă.

Încercările adm­i­nistraţiei lugojene de a re­face Ştrandul Mare al ora­şului, lucrări demarate în 2012, la care se adaugă şi un nou bazin acoperit, construit între 2013 şi 2016 (an în care a fost inaugurat) pentru a fi folosit mai ales în lunile reci, ambele obiective me­nite a face parte din primul centru acvatic (all season), al oraşului, cu bazine de înot şi relaxare, tobogane cu apă, la pachet cu terenuri de tenis de câmp şi baschet, au rămas încremenite în hăţişurile birocratice şi a problemelor fără soluţii în relaţiile cu fir­mele desemnate să execute proiectele.

Surducul şi Mănăştiurul, la îndemână

An de an au fost anunţate noi termene de finalizare, ce n-au mai fost mai apoi onorate, activităţile de recreere şi agrement ale oraşului bazându-se în continuare pe norocul de a avea un râu domol care-şi continuă cursul prin mijlocul urbei şi un ştrand construit cândva de sindicate. În ultima perioadă, o mână de ajutor au dat-o unele societăţi private care au reuşit să-şi amenajeze piscine prin forţe proprii, unde lugojenii mai cu stare se pot relaxa pe perioada verii.

O ofertă destul de să­racă, care poate fi con­dimentată cu deja tra­­di­ţio­nalele ieşiri la Surduc (30 de km de Lugoj), Mănăştiur, Făget, Valea lui Liman sau la SPA-urile de la hotelurile recent renovate din oraşul staţiune Buziaş (26 de km de Lugoj), la com­plexele acva­ti­ce şi ştran­durile din Ti­mi­şoara, ori ceva mai departe la Deva, unde, în ultimii ani, s-a construit un modern com­plex cu bazine cu apă.

Lugojenii mai înstăriţi se pot destinde la centrele acvatice, apropiate de graniţa de vest, de la Mako sau Oroshaza, din Ungaria.

Vara viitoare…

Între timp, reluarea lu­cră­rilor la ştrandul municipal rămâne sub semnul în­tre­bă­rii, autorităţile oraşului a­nun­ţând o nouă dată pentru reluarea demersurilor ce au ca temă, ca în fiecare vară a ultimilor ani, finalizarea in­sta­laţiilor de la viitorul com­plex acvatic lugojean.

“În 8 iunie vom avea o negociere pentru asistenţa tehnică la reluarea lucrărilor de la ștrand, unde mai avem de realizat cam 35 de procente din proiect. Trebuie terminate fi­nisajele, apoi montate in­sta­la­ţiile de pompare, de aerare, de filtrare şi aplicarea unui strat protector pe suprafaţa bazinului de la ştrand, a­se­mă­nă­toare celei de la bazinul acoperit. Mai trebuie 3,3 milioane de lei până la final, suma fiind asigurată prin bugetul local. De la darea ordinului de începere a lu­cră­rilor vor fi 60 de zile până la finalizarea proiectului. În ceea ce priveşte bazinul aco­perit, în săptămânile ur­mă­toare vom clarifica şi pro­blemele pe care le mai avem de rezolvat la acest obiectiv”, a explicat Francisc Boldea.

Asta înseamnă că iarăşi trece vara, astfel că şi în acest an startul sezonului estival va fi dat la bazinul de pe insulă, unde prima baie poate fi făcută începând cu 9 iunie, dacă permite timpul, după un program zilnic între orele 9 şi 19. Tarifele de folosire a bazinului se menţin ca în anii trecuţi: 10 lei pentru adulţi, cinci lei pentru copii şi cinci lei pentru închirierea unui şezlong la pachet cu o doză de suc.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.