Alegeri SUA. Democrații câștigă Camera și îi dau o lovitură lui Trump.

Cel mai important meci electoral de după victoria lui Donald Trump la prezidențiale a fost unul foarte disputat, cu o prezență masivă la urne și o retorică radicală pe teme divizive, precum migrația sau sănătatea.

În vreme ce republicanii au păstrat majoritatea în Senat, așa cum era de așteptat, democrații au preluat controlul în Camera Reprezentanților, pentru prima dată în ultimii opt ani, și îi transmit un mesaj important președintelui american după doi ani de mandat. Liderul de la Casa Albă are acum o opoziție puternică în Congres, o opoziție care îi poate bloca proiectele și care îl poate interpela cu mai multă forță în numeroasele scandaluri în care este implicat sau care poate propune chiar o suspendare a liderului de la Casa Albă.

După doi ani în care s-a bucurat de o majoritate clară în Congres, Donald Trump se lovește acum de primul obstacol major: opoziția democrată care tocmai a câștigat controlul în Camera Reprezentanților.

Nu a fost un ”val albastru”, așa cum au estimat unii analiști care vedeau o victorie mai amplă a opoziției, dar a fost un rezultat bun pentru democrați și pentru alegătorii lor, care transmit astfel un mesaj președintelui, autorul unui discurs diviziv, radical, care a alimentat ura în societatea americană.

A fost o noapte interesantă, cu prezență masivă la vot, cu rezultate strânse – inclusiv în Florida sau în Texas, unde democratul Beto O’Rourke a fost umăr la umăr cu Ted Cruz – și cu mulți oameni noi și tineri aduși la vot de importanța scrutinului.

Democrații au obținut voturi suplimentare din suburbiile marilor orașe, locuite de alegători educați, care au votat în trecut cu candidații republicani, dar care s-au îndreptat acum spre opoziție, posibil din cauza discursului și a politicilor președintelui. A fost scenariul din Virginia, Illinois, Florida, Colorado, New Jersey, Kansas, dar și din Pennsylvaia sau chiar Texas, un stat ”roșu”.

Pentru Trump, veștile sunt și bune, și rele. Bune pentru că republicanii au obținut totuși victorii numeroase și au păstrat fără probleme Senatul.

Rele pentru că următorii doi ani cu o Cameră ostilă nu se anunță plăcuți. Democrații vor putea acum să blocheze proiectele legislative ale președintelui, vor putea să lanseze noi investigații, prin comisiile din Cameră, și vor putea chiar să deschidă serios subiectul unei eventuale suspendări a președintelui, care necesită o majoritate simplă în camera inferioară a Congresului.

Efectele se vor vedea și în politica externă.

Surse din Congres, citate de Haaretz, au trasat deja o direcție a politicii democrate: o linie mai dură în relație cu Rusia și Arabia Saudită menținerea status quo-ului în relație cu Iran sau China.

O campanie electorală intensă

Donald Trump beneficiază de pe urma unei economii aflate momentan în stare bună, a scăderii ratei șomajului și a optimismului în zona de business, după reforma fiscală majoră operată. El se află însă la un scor destul de mic în sondajele ce indică nivelul de aprobare din partea americanilor – doar 42%.

O temă majoră a mandatului său, migrația, a fost folosită intens de președinte în ultimele zile, în special pe fondul discuțiilor privind coloana de refugiați sud-americani care se îndreaptă spre granița SUA. Încercarea de a-și galvaniza electoratul printr-un discurs radical anti-migranți pare însă să fi avut și un efect invers, în zona alegătorilor democrați.

Ultima dezbatere a izbucnit din cauza unui clip catalogat drept rasist, ce susținea, în mod fals, că democrații au permis accesul în SUA al unui migrant mexican care în 2014 a ucis doi polițiști. Trump a distribuit clipul pe Twitter, dar, în urma scandalului, chiar și Fox News, televiziunea care îl susține pe președinte, a anunțat că suspendă difuzarea lui.

Valul de ură din ultima vreme, manifestat inclusiv prin atacuri armate, cum ar fi cel de la sinagoga din Pittsburgh, au alimentat la rândul lor interesul electoral.

Democrații au încercat în același timp să evite confruntările directe cu liderul de la Casa Albă și s-au concentrat pe teme precum asigurările de sănătate sau inegalitatea socială. Partidul a manifestat de altfel o deplasare spre stânga spectrului politic, odată cu victoria, în alegerile pimare, a unor candidați care pun astfel de teme în prim plan.

Mulți dintre alegătorii care au votat sunt tineri. Este un semn că apelurile făcute de fostul președinte Barack Obama, de Bernie Sanders sau de vedete precum Taylor Swift la adresa adolescenților par să fi avut ecou.

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.