Alex Ilinca, un tânăr crescut la casele de copii, expune la Galeria ”Armi”

Galeria Cercului Militar din Lugoj va găzdui, în data de 16 februarie, de la ora 17, ex­poziția de pictură a tâ­nă­ru­lui Alex Ilinca. Pre­zen­ta­rea lucrărilor, peste 25 la nu­măr, va aparține pro­fe­soa­rei Flavia Rosana Că­pra­ru, președinta Asociației Fu­sion of Arts și cari­ca­tu­ris­tului Cristi Vecerdea -CRIV, amfitrionul Galeriei Armi.

Crescut în centrele de pla­sament din Lugoj, Ale­xan­dru Ilinca este un tânăr care şi-a croit un drum în via­ţă. A fost angajat la o fa­brică de încălţăminte din Lu­goj, a lucrat ca şi croitor la Cooperativa ”Munca”, este angajat și în prezent.

”Sunt un om cu cap, am un loc de muncă stabil, mă des­curc singur şi vreau să fiu pe picioarele mele”, ne de­cla­ra artistul.

S-a integrat într-o comunitate creştină, şi anume la Biserica Creş­ti­nă Baptistă ”Harul”.

”La început pictam doar por­trete, mai ales tablouri cu Iisus, există şi pe profilul meu de facebook un astfel de portret, pe care l-am rea­lizat pe lemn. La Şcoala Po­pu­lară de Artă mi s-a des­chis larg o uşă, prin d-na pro­fesoară Flora Răducan. Pe lângă portrete, am învă­ţat natură statică, interioare şi exterioare, dar mai ales a­co­lo m-am îndrăgostit şi de peisaj”, ne spunea tânărul artist.

Alexandru Ilinca a fost cres­cut la Centrul de Plasa­ment nr. 4 din Lugoj, apoi, după desfiinţarea acestuia, la Centrul nr. 3. Terminând şcoala, a ajuns la Centrul ”Clemetina”.

Directoarea Car­men Kanya, psiholog de pro­fesie, remarca latura sa ar­tistică: ”În acea perioadă, era destul de indecis asupra viitorului său, dar am luat în considerare această latură artistică şi am încercat să-l încurajăm. Talentul de care dă dovadă este un avantaj, aş spune chiar un noroc. În ca­zul lui, exprimarea ar­tis­ti­că este o modalitate mai po­trivită decât cea verbală sau emoţională”. De la ”Cle­men­tina”, Alexandru a ple­cat acasă, la părinţii lui bio­lo­gici, la Satchinez, unde a stat cu intermitenţe cîţiva ani, o perioadă pe care o nu­mea ”nu prea fericită”. Aşa că a revenit la Lugoj, unde trăieşte în prezent.

Alexandru mărturiseşte că pictează şi desenează de când era în clasa a III-a, însă adevărata sa întâlnire cu şevaletul şi culorile a avut-o la Şcoala de Arte ”Di­mitrie Stan” din Lugoj. ”L-am avut mai de demult elev şi am o părere foarte bună despre el atât ca om, cât şi ca artist în devenire. Este foarte sesibil, are un talent nativ, este muncitor şi se­rios. Lucrează bine în pic­tură, mai ales portrete”, ne-a declarat profesoara Flora Răducan, artist plastic, care l-a avut ca elev în clasa de pictură la Şcoala de Arte din Lugoj.

Alex nu și-a pierdut gus­tul pentru experiment. Do­rește să creeze costume ”în­drăzneţe, ciudate ori legendare”, cum singur le numeşte.

În prezent e cur­sant la Faschion Design, la Școala de Arte.

Profesoara Flavia Rosana Căprariu spune că ”este un tânăr cu sensibilitate deosebită, cu înclinații speciale către pictură”. Prima sa expoziție a avut loc anul trecut tot la Galeria Armi, alături de alți cursanți de la Fashion De­sign.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.