Alte două orașe din țară vor să se alăture Alianței Vestului.

Inspirați de Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj –  care au format Alianța Vestului – lideri din alte două municipii vor să se alăture sau să inițieze asocieri asemănătoare.

Criticată de PSD, Alianța Vestului este apreciată de lideri locali care își doresc să inițieze asocieri după modelul acesteia. Este cazul primarului municipiului Reșița, Ioan Popa, care a anunțat că vrea se alăture alianței deja create. Iar Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, i-a scris lui Emil Boc pentru a-i propune un program comun de dezvoltare intitulat ”Trans-Carpatica”. Liderul PNL Iaşi, Marius Bodea, propune înfiinţarea unei asociaţii după modelul Alianţei Vestului pe traseul viitoarei autostrăzi Iaşi-Târgu Mureş.

Reşiţa este prima administraţie locală care vrea să se alăture Alianței Vestului, a anunţat luni primarul municipiului. Ioan Popa a spus că primăriile care au format structura – Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj-Napoca – sunt modele demne de urmat.

“Eu sunt gata să mă aliez oricărei alianțe create de municipii din zona Transilvania – Banat, pentru că au demonstrat că fac performanță și eu cel puțin la Oradea și la Arad de foarte multe ori sun și primesc răspunsuri concrete și corecte”, a spus Ioan Popa.

Primarul Reșiței susține că o astfel de asociere ar putea să găsească soluţii la problemele pe care guvernul ar fi trebuit să le fi rezolvat până acum şi nu a făcut-o.

Edilul a dat exemplu legătura pe calea ferată dintre Reşiţa și Timişoara. “La ora asta, pe Reșița – Timișoara se fac două ore și jumătate. Legăturile de infrastructură rutieră, feroviară, intra-comunități care sunt legate de infrastructura mare, pe care ar trebui să o gestioneze Guvernul României și ministerele de la București, simțim nevoia acută să revolvăm problema aceasta. Și nu o putem rezolva pentru că noi nu putem merge la Uniunea Europeană să luăm finanțare fără să fim organizăți într-o structură care să ne permit să ieșim în afara UAT-urilor noastre”, a explicat Ioan Popa.

In ceea ce priveşte pozițiile expuse, în aceste zile, cu privire la faptul că prin Alianţa Vestului se dorește ruperea de România, Popa a declarat că, cine face astfel de afirmații, este ori neinformat, ori rău-intenționat.

Primarul Iaşiului îi propune primarului Clujului un program comun de dezvoltare intitulat “Trans-Carpatica”

Mihai Chirica a anunţat că i-a propus omologului său de la Cluj-Napoca, Emil Boc, să participe la elaborarea unui program comun de dezvoltare a zonelor de la est şi de la vest de Carpaţi, intitulat “Trans-Carpatica”, relatează Agerpres.

“Am emis şi noi o scrisoare către Primăria Clujului, domnului primar Emil Boc, în vederea elaborării unui program Trans-Carpatica, în care toate gândurile dinspre est să fie conectate cu cele din vest. Eu cred foarte mult în aceste alianţe care au acest rol, să spunem, de reprezentare mai important”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Făcând referire la nou-înfiinţata “Alianţă a Vestului”, care grupează municipiile Cluj-Napoca, Oradea, Arad şi Timişoara, primarul Iaşiului a atras atenţia că astfel de iniţiative nu ar trebui să devină “nişte elemente de secesiune regională sau locală”. El a afirmat, totodată, că “efectele acestei Alianţe a Vestului se vor simţi peste 10 – 20 de ani”.

“De abia atunci vom şti cu adevărat dacă a fost corect sau nu. România este una singură şi trebuie să fie integrată şi dezvoltată integral, în care gândurile estului să fie egale cu gândurile vestului, cu gândurile sudului. Nu au nicio vină cei din sudul ţării pentru că au generat asemenea ‘somităţi’ care ne conduc şi în ziua de astăzi. Asta nu înseamnă că ei trebuie să fie îndepărtaţi. Facem şi noi Alianţa Estului, se mai face Alianţa Dobrogei, Alianţa Bucovinei din cea a Estului, şi ce facem? Ne îndreptăm spre dezintegrare? (…) Facem mai rău decât înainte de 1859? Ne punem singuri piedică, sau ne adunăm toţi cei care gândim pozitiv la aceeaşi masă şi spunem: încercăm să facem ceva comun pentru toată România?”, a spus Mihai Chirica.

Primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea şi Timişoara, iniţiatori ai proiectului “Patrulaterala Vestului”, au semnat, sâmbătă, documentul de fundamentare a acestei asocieri, care de acum se va numi “Alianţa Vestului” şi va avea ca scop dezvoltarea unor proiecte majore comune, printre care şi inversarea trendului de plecare a forţei de muncă în afara graniţelor.

Primarii Gheorghe Falcă (Arad), Emil Boc (Cluj-Napoca), Ilie Bolojan (Oradea) şi Nicolae Robu (Timişoara) au subliniat că această alianţă nu este una cu viziuni separatiste teritorial, ci una europeană pe calea descentralizării, iar iniţiativa nu este îndreptată împotriva Guvernului de la Bucureşti, pe care, de altfel, şi-l doresc partener.

sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.