Ansamblul “Lugojana”, cinci zile de spectacole în Antalya

Ansamblul folcloric “Lugojana”, condus de maestrul Puiu Munteanu, va susţine cinci zile de spectacole la festivalul internaţional de folclor care se va desfăşura în Antalya. Ajuns la a şaptea ediţie, festivalul din Turcia se va derula în perioada 27-31 august, iar artiştii lugojeni vor susţine programe artistice în fiecare seară.

“Participăm cu o delegaţie de 30 de persoane. Avem 12 perechi de dansatori, o com­bin­ată a ansamblurilor noastre de seniori şi juniori, fără orchestră, pentru a putea fi prezenţi cât mai mulţi dansatori. În fiecare seară, pe scena festivalului, vom prezenta un repertoriu axat exclusiv pe dansuri din Banatul montan şi cel de câmpie”, spune maestrul co­regraf Puiu Munteanu.

Festivalul de la Antalya (Adim International Peace Folk Dance Festival) este unul de mare anvergură. Participă ansambluri folclorice din mai multe ţări europene: Portugalia, Rusia, România, Bulgaria, Croaţia, Uz­bekistan, Ucraina, Mun­tenegru, Kârgâstan, Mace­donia, Bosnia-Herţegovina, Serbia, teritoriul Cipru de Nord şi Turcia. Manifestarea este organizată de International Folk Dance Organization, cu sediul în Turcia, sub egida EAFF – European Association of Folclore Festivals.

“Relaţia cu Antalya este una nouă, care a început în acest an, în luna aprilie, cu ansamblurile de copii. Co­la­bo­răm cu o asociaţie care des­­făşoară activităţi pe mai multe continente. Începutul relaţiei este unul foarte pro­mi­ţător”, spune Puiu Mun­tea­nu, care este şi organizator al Festivalului Internaţional de Folclor “Ana Lugojana”, ce se defăşoară din doi în doi ani în urbea de pe Timiş.

Următorul mare spectacol pregătit de ansamblul folcloric reprezentativ al Lugojului este cel aniversar, dedi­cat Centenarului Marii Uniri din 1918.

“Pregătim spectacolul de Ziua Naţională a României. Acesta va avea loc în 30 noiembrie, într-un decor nou, amplasat în Piaţa Drăgan, în faţa Catedralei Greco-Catolice. Tot atunci va porni şi iluminatul de Sărbători, deci va fi ceva feeric. Pot spune că am luat legătura cu artişti de renume. Deşi este o perioadă foarte aglomerată, am obţinut confirmări de participare de la Veta Biriş, Elena Jurjescu – Todi şi alţi rapsozi populari de valoare. Suntem în disuţii şi cu alţi artişti”, a declarat Puiu Munteanu pentru “Redeşteptarea”.

Anul acesta, Ansamblul “Lugojana” aniversează 55 de ani de existenţă, iar ma­estrul coregraf Puiu Mun­tea­nu, care a preluat această prestigioasă formaţie din anul 1991, plănuieşte un spectacol aniversar care va avea loc cel mai probabil înaintea sărbătorilor de Crăciun.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.