ANSVSA: Rezultatele de laborator au infirmat prezenţa bacteriei Listeria în probele prelevate din produsele congelate retrase din magazine

Rezultatele de laborator au infirmat prezenţa Listeriei monocytogenes în probele prelevate din produsele congelate retrase preventiv de la comercializare, informează, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Rezultatele de laborator au infirmat prezenţa Listeriei monocytogenes în probele prelevate din produsele congelate retrase preventiv de la comercializare, informează, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Instituţia a anunţat că s-au finalizat primele analize de laborator pentru probele prelevate din produsele congelate retrase preventiv de la vânzare, iar rezultatele au au infirmat prezenţa Listeriei monocytogenes în următoarele cazuri: fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâşii, porumb dulce, amestec mexican de legume. Acestea s-au aflat pe lista de distribuţie a produselor congelate pentru care s-a iniţiat retragerea preventivă de la comercializare din statele membre.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată oficial vineri seara cu privire la includerea României pe lista de distribuţie a produselor congelate aparţinând companiei “Greenyard” din Ungaria, pentru care s-a iniţiat deja retragerea preventivă în toate statele membre.

Conform unui comunicat al Autorităţii, notificarea a venit prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje de la Punctul Naţional de Contact al Ungariei.

Notificările actualizate, primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, nu includ buletine de analiză care să indice prezenţa Listeriei monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa din ţara noastră, spune ANSVSA.

“Pe măsură ce sunt primite, informaţiile sunt transmise structurilor teritoriale ale ANSVSA, care monitorizează în continuare procedurile de retragere şi rechemare a firmelor distribuitoare şi a celor care comercializează produsele congelate, incluse pe lista de distribuţie comunicată actualizată. Probele prelevate din alte produse congelate, care au făcut obiectul retragerii preventive în Uniunea Europeană, sunt în curs de analizare în laborator”.

———————————————————————————————-

România a fost notificată oficial că ar putea fi afectată de produsele contaminate cu bacteria care a ucis deja nouă persoane în Europa.

Mai multe lanțuri de magazine au decis retragerea și rechemarea unor produse congelate cum ar fi căpșuni, mazăre, fasole, porumb, spanac, amestecuri mexicane pentru ciorbe.

Mega Image, Carrefour, Metro, Profi, Penny și Lidl și-au anunțat clienții să returneze respectivele produse, pentru care vor primi banii înapoi, chiar și fără prezentarea bonului fiscal.

Reprezentanţii magazinelor au spus că este doar o măsură de precauție.

În cursul zilei de astăzi sunt așteptate și alte rezultate ale analizelor făute de ANSVSA.

ANSVSA a anunțat de săptîmâna trecută că a primit o notificare în legătură cu prezența în România a produselor congelate fabricate de Greenyard din Ungaria, suspectate cu bacteria Listeria și care au fost retrase din magazinele din statele membre ale UE.

Medicii ne sfătuiesc să fierbem bine legumele și fructele congelate înainte de a le consuma.

În cazul unei contaminări, simptomele sunt similare cu cele ale unei gripe, dar dacă bacteria pătrunde în sistemul nervos, atunci poate provoca stări confuze, convulsii și pierderea echipibrului.

Până acum, în statele UE, 9 oameni au murit și 47 s-au îmbolnăvit.

sursa: stiti.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.