Apariţie luminoasă stranie pe cer, în Timişoara. Ce spun astronomii. VIDEO

O cameră video montată pe bordul unei maşini a surprins imagini spectaculoase în Timișoara.

Conform înregistrării realizate în noaptea de marți spre miercuri, în imagini apare un obiect strălucitor ce lasă în urmă o dâră de lumină. Fenomenul durează doar câteva fracţiuni de secundă.

Reprezentanţii Observatorului Astronomic din Timişoara spun însă că ceea ce a surprins camera şoferului nu poate fi prăbuşirea unui meteorit şi nici o stea căzătoare.

„E destul de greu de spus. In prima faza poate fi un efect luminos aparut pe parbrizul masinii. Dupa cum arata, stiu ca noaptea luminile stradale mai produc pe parbriz efecte interesante. In cazul in care ar fi o strea cazatoare, sa ii spunem asa, ar fi un meteor, o bucata mica de roca sau ceva care intra in atmosfera si arde complet datorita frecarii cu aerul si lasa o dara luminoasa, ei bine, un meteorit lasa o dara mai mare in urma, aici e o dara mica. Aici pare ceva luminos care se mareste si se disperseaza pana la o explozie, fara o dara spectaculoasa, dara e foarte scurta. Nu va pot spune cu certitudine ca e o stea cazatoare sau nu. Ca sa fac o analiza corecta e nevoie de mai multe imagini. Pararea mea, 90 la suta e ca e o imagine luminoasa pe parbrizul masinii. La un moment dat, vad doua zone mai imflamate pe linia de lumina. Daca era o stea cazatoare nu erau cele doua zone. Se observa la secunda 0.06. Se vede ca apare o proeminenta luminoasa spre varful sagetii de lumina si apoi mai apare o galma, ca sa ii spun asa. E clar o dispersie pe sticla parbrizului. Ulterior dispare cu totul sageata, ramane un mic varfulet. Lumina poate juca feste frumoase privirii omului. Daca ar fi fost un meteor, o stea cazatoare, asta nu e un lucru extrem de spectaculos pentru ca atmosfera terestra e patrunsa de mii astfel de mici corpulete pentru ca sunt particule care pornesc de la un atom, pana la, eu stiu… Eu va spun ca nu este un corp ceresc. Daca ar fi un meteor, nu e o chestie spectaculoasa. Daca era un meteorit care sa fi suferit o explozie in atmosfera, da, atunci era o chestie interesanta. Ganditi-va ca vara cand e curentul Perseidelor, e un curent de meteori. Daca ar fi ajuns la o distanta asa joasa de pamant, dara de lumina era mai lunga si mai stufoasa. Mai mult de atat, meteorii ard undeva la limita superioara a atmosferei. Eu consider ca e un efect luminos aparut pe parbrizul masinii„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Remus Boata, sef Observatorul Astronomic Timisoara.

sursa: opiniatimisoarei.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *