Aproape 2.500 de functionari intr-o singura institutie publica din Banat

Candva motorul industrial al Banatului, acum se afla pe un loc rusinos in privinta ocuparii locurilor de munca. Daca in trecut zeci de mii de oameni lucrau prin fabrici, apreciate in lumea intreaga, acum miile de oameni care au mai ramas in zona muncesc la stat.

Vorbim de judetul Caras-Severin. Aici, statul a devenit cel mai mare angajator.

O singura institutie publica are nu mai putin de 2.477 de functionari, din care 110 ocupa functii de conducere. Este vorba de Consiliul Judetean Caras-Severin, cu tot cu directiile din subordine, iar datele privind numarul angajatilor ne-au fost oferite chiar de aceasta institutie.

1 din 50 de salariati din Caras-Severin lucreaza la Consiliul Judetean

Defalcat, datele arata astfel: in CJ Caras -Severin sunt angajati 168 de functionari, la Directia de Asistenta Sociala sunt 1.033 posturi, la Directia de Drumuri Judetene – 34, la Evidenta Persoanelor – 18, la Spitalul Judetean – 1.102.

In judet, o singura firma privata mai are putin peste 2.000 de angajati, ce are sediul in comuna Buchin si care are ca si activitate realizarea de componente electrice. Pe locurile doi si trei se afla alte doua firme , cu 1.207 angajati, respectiv 881 de angajati.

Mai trebuie mentionat ca cei 2.477 de functionari de la CJ Caras – Severin deservesc o populatie de aproximativ 250.000 de oameni, cati traiesc in acest judet.

Cum populatia activa din Caras-Severin nu depaseste 120.000 de oameni, dupa ce scadem pensionarii si copiii, intr-un calcul ideal se poate spune ca unul din 50 de angajati din judet lucreaza doar la Consiliul Judetean. Daca am socoti si celelalte institutii de stat, primarii, politie, pompieri, spitale si alte institutii, am ajunge, probabil la concluzia ca 1 din 5-10 salariati din Caras muncesc la statul roman.

Mai mult, CJ Caras Severin continua sa faca angajari, mai multe posturi fiind scoase la concurs in aceste zile.

CJ Timis vs CJ Caras Severin: La aproape de 3 ori mai multa populatie, acelasi numar de angajati

Comparativ, in judetul Timis, care numara aproape 700.000 de suflete, sunt 2.490 angajati la Consiliul Judetean. Deci, un numar aproape egal de functionari cu cel din judetul vecin care deserveste aproape de trei ori mai putina populatie decat cea a Timisului.

Potrivit datelor de la Consiliul Judetean Timis, institutia numara 182 de angajati si trei demnitari (presedintele si cei doi vicepresedinti ai judetului), Directia pentru Protectia Copilului are 1.600 de angajati, Evidenta Persoanelor are 37 de angajati, Directia de Prestari servicii  – 372, Muzeul Banatului – 63, Muzeul de Arta – 34, Muzeul Satului Banatean – 38, Teatrul de Copii si Tineret „Merlin” – 40, Biblioteca Judeteana Timis – 51, iar Centrul de Cultura si Arta – 73.  De mentionat ca in Timis, angajatii Spitalului Judetean nu sunt in subordinea CJT, ci doar infrastructura.

In Timis, in zona privata, angajatori mari au, in unele cazuri, mai putini salariati fata de Consiliul Judetean Caras-Severin.

Spre exemplu, concernul Continental are la Timisoara 2.500 de oameni care muncesc in sectorul de Anvelope, 2.000 la ContiTech si 4.000 la Automotive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *