Aproape de epidemia de gripă; măsuri suplimentare în spitale.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a transmis spitalelor un set de măsuri suplimentare pe care trebuie să le aplice în această perioadă de manifestare a virusului gripal.

Ministrul este pe cale de a declara epidemia de gripă. Așteaptă comunicarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar în cazul în care acesta va indica pentru a treia săptămână consecutiv că numărul de cazuri diagnosticate este mai mare decât numărul de cazuri estimate va fi declarată epidemie de gripă în România.

În primele trei zile ale acestei săptămâni, în unităţile de învățământ au fost raportate 5.823 de cazuri de îmbolnăviri de gripă, iar Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin antigripal.

„Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Ministerul Sănătății a transmis spitalelor un set de măsuri suplimentare pe care să le aplice în această perioadă când cazurile de gripă sunt tot mai multe:

– refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.

– instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!

– instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi îngrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.

– vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.

– refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.

– refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.

– transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severă (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.