Arbori de kiwi, in Lugoj

Deși privit ca o plantă exotică, un arbore de kiwi prosperă pe o stradă din Lugoj. Arbustul, care a crescut pe un spalier, are o înălțime de peste 3 metri și o parte din el se află suspendată deasupra străzii Anișoara Odeanu. Ramurile grele cu fructe kiwi, înghesuite compact, uimesc trecătorii.

Dr. Ion Lina, proprietarul arborelui, este foarte mândru de el: ”L-am cumpărat acum șapte ani, la ghiveci. Îl rugasem pe fratele meu, inginerul Victor Lina, să îmi facă un aranjament floral pentru curte. Am propus gazon și viță de vie, dar el a zis: nu vie, hai să încercăm cu kiwi. Și am avut noroc cu iernile blânde din ultimii ani, pentru că arborele kiwi nu crește în condiții de frig. Este sensibil și la vânt, la curent, dar curtea mea este închisă din toate patru părțile și a avut protecție bună. Acum, odată crescut, poate să vină și înghețul, că nu îl mai distruge”.

În Lugoj, mai dețin arbori de kiwi două familii de pe străzile Jabărului și Paul Chinezu.

Kiwi este fructul cu cele mai multe substanțe nutritive din categoria fructelor importante: luteină (reducerea riscului de cancer, boli de inimă, previne cataracta), cupru (bun pentru copiii în creștere, ajută la întărirea oaselor, sistemului imunitar etc.), conține potasiu mai mult decât bananele, cu rol benefic asupra presiunii arteriale. Kiwi conține mai multă vitamină C decât o portocală. Mai conține magneziu, fier, calciu, acid folic, crom, vitamina A, vitamina B6, vitamina C și vitamina E, fibre cu rol în prevenirea diabetului etc.

După apariția pe Timiș a lebedelor, egretelor și pescărușilor, faptul că arborii de kiwi se simt bine la Lugoj este încă un indiciu al realității încălzirii globale.

sursa: redesteptarea.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *