Au aparut cormoranii pe râul Timiş

Lugojenii care se încumetă la o plimbare pe malul Timişului în aceste zile friguroase vor avea parte de o surpriză. Pe lângă lebede și lișițe, pe apă au apărut de curând cormoranii şi nu sunt deloc puţini. La primele ore ale dimineţii au fost văzute stoluri de aproximativ 30 de exemplare. Cormoranii, a căror denumire provine din limba latină de la corvus acvaticus care înseamnă corp de mare, sunt păsări de talie medie, lungimea corpului fiind cuprinsă între 45 şi 100 de cm. La noi în ţară cormoranii trăiesc în Delta Dunării, pe malul Mării Negre şi în lagune.

Specialiştii spun că aceste păsări sunt mari consumatoare de peşte şi că au ajuns pe Timiş din cauza temperaturilor foarte scăzute din aceasta ianră, care le-au determinat să-şi părăsească habitatul lor obișnuit.

Lavinia Laudacescu, profesoară de biologie:

Ei sunt mari consumatori de peşte. Din acest motiv pescarii îi consideră dăunători din punct de vedere piscicol, întrucât consumă în medie un kilogram de peşte pe zi, iar atunci când au pui câte două, trei kilograme de peşte. Pe lângă peşti mai consumă melci, moluşte, crustacee. Datorită temperaturilor foarte scăzute din ultimul timp ei au fost nevoiţi să-şi părăsească habitatul lor natural şi aşa au venit şi la noi

În urmă cu 100 de ani mlaştinile din Timiş erau considerate o adevărată deltă a Banatului, iar inundaţiile din ultimul timp, conform specialiştilor, au devenit o sursă foarte bună de floră şi faună acvatică pentru aceşti cormorani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *