Banii de la Uniunea Europeană, în buzunarele gospodarilor din estul județului

Gospodarii localităţilor din estul judeţului Timiş s-au îmbogăţit numai în ultimul an cu peste 2,5 milioane de euro. Banii au fost atraşi de la Uniunea Europeană, prin diverse proiecte destinate agriculturii.

În iniţiativele lor, oamenii au fost ajutaţi de specialiştii din cadrul unei societăţi lu­go­jene, care funcţionează în in­cinta Centrului Luca. A­ceş­tia oferă consultanţă şi în­tocmesc proiecte diverse pen­tru majoritatea dome­nii­lor agricole, de la legu­mi­cul­­tură până la dezvoltarea de agropensiuni, achi­zi­ţio­na­re de utilaje sau ferme zoo­tehnice. Din 2014, de la deschiderea actualei sesiuni de finanţare, firma a întoc­mit peste 50 de proiecte, cele mai multe destinate ti­ne­rilor fermieri, care în­su­mea­ză peste 2,5 milioane de euro.

“Pot spune că nu am a­vut nici măcar un proiect care să nu fie eligibil şi să nu intre în finanţare. În ge­neral, acestea vizează atra­ge­rea de fonduri pentru do­me­niul legumicol – culturi de ceapă, varză, ardei, do­vleci, cartofi, în principiu cam tot ce se cultivă la noi în zonă. Suma care poate fi a­trasă pe un astfel de pro­iect este între 40 şi 50.000 de euro. Pentru tineri, care sunt şi principalii noştri clienţi, sunt două condiţii majore: să nu depăşească 40 de ani şi să deţină în proprietate sau în arendă un minim de 1,68 hectare de teren. Noi ne ocupăm de tot ce în­seam­nă proiect, de la imple­men­tare, până la finanţare ”, a spus Marian Costea, ma­na­gerul societăţii “Eucmar Con­sulting” Lugoj.

Proiecte pentru toată lumea

Durata unui astfel de pro­iect este de şase ani, iar in­trarea lui în finanţare se poa­te produce în medie după trei luni de la depunere şi declararea sa ca eligibil. În primul an, fermierul primeşte 75% din sumă, iar restul de 25 % îi va intra în cont în cel de-al treilea an.

“Ba­nii sunt folosiţi pen­tru dez­voltarea acestor mi­cro­­fer­me şi este păcat să nu fie accesdaţi, pentru că din 2020 nu se ştie dacă va mai urma vreo sesiune de acest fel. Proiectele pot fi atrase şi de persoane care au de­păşit 40 de ani, însă ele au o valoare mai mică. Aici, una dintre principalele condiţii este aceea de a fi înregistrat de cel puţin doi ani la A.P.I.A şi de a deţine un hectar de teren. Se pot a­tra­ge valori care încep de la 15.000 de euro şi pot ajunge şi până la 70.000 de euro, de e­xemplu, în cazul a­gro­pen­siunilor. Există şi proiecte pentru care se pot primi şi 2.000.000 de euro, însă a­ces­tea se adresează  cu pre­că­dere marilor societăţi a­grozootehnice. Fondurile pot fi atrase şi pe alte do­me­nii şi nu neapărat pe agri­cul­tură, cum ar fi achiziţio­na­rea de aparatură electronică şi multe altele ”, a mai spus Marian Costea.

Din cei peste 50 de fermieri care au beneficiat de aceste fonduri europene, foarte mulţi sunt din comunele Criciova, Da­rova sau Bethausen. Au mai accesat astfel de pro­iec­te şi locuitori din Coşteiu, Mănăştiur, Traian Vuia, Boldur sau Bârna, dar şi din Lu­goj şi comune apar­ţi­nă­toa­re judeţelor Caraş Se­ve­rin sau Olt.

Firma de con­sul­tanţă are propriul site: eugmar.ro, dar şi un telefon (0769430218), la care cei interesaţi pot obţine mai multe detalii despre cum pot atrage banii europeni în pro­priile gospodării.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.