Brediceniștii, ambasadori ai culturii la Orleans

Elevii Liceului Teoretic ”Coriolan Brediceanu”, alături de Liceul Pothier din Orléans, au avut privilegiul de a deschide seria activităților în cadrul ”Saison France-Roumanie”.

Momentul coincide cu preluarea președinției Consiliului Europei de către România, cu celebrarea Centenarului dar și cu împlinirea a 100 de ani de la sfârșitului Primului Război Mondial.

Proiectul ”Un siècle d’échange, de partage et d’intimité”, reunește cele două licee, ca expresie a prieteniei dintre cele două orașe înfrățite, Lugoj și Orleans, fiind lansat în toamna acestui an de către prof. de origine română Adriana Legret Raca, alături de colegii săi de la Liceul Pothier.

În cadrul acestuia au fost concepute trei axe cu trei tipuri de acțiuni, la care au participat 12 elevi de la Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu”, însoțiți de profesoarele Maria Păcurar, Adriana Mariș și Luciana Boldea.

Prima serie de activități a cuprins conferințe dedicate lui Brîncuși, Mihail Sebastian, Mircea Eliade și Emil Cioran, o conferință a ambasadorului României la UNESCO, Adrian Cioroianu și o expoziție despre generalul Berthelot și orașul Lugoj, care au fost mediatizate în presa franceza.

Mai apoi elevii și profesorii celor două licee desfășoară începând din 3, până în 10 decembrie, activități didactice organizate în școală, vizitează obiective culturale și istorice din Paris și asistă la anumite conferințe și expoziții. Miercuri, 5 decembrie, lugojenii au fost întâmpinați, în cadru oficial, la primăria din Orléans, alături de reprezentantul Primăriei Lugoj, Liviu Savescu.

”Ieri, grupul nostru a fost primit oficial la Primăria Orleans, în prezenta ambasadorului UNESCO, Adrian Cioroianu, a oficialităților locale, a direcțiunii liceului partener, a elevilor care i-au găzduit pe cei români și a presei locale. Au fost prezentate momente din istoria comună care au reflectat realizarea Unirii acum 100 de ani, figura generalului Berthelot, entuziasmul lugojenilor. Din partea elevilor lugojeni a luat cuvântul Eusebiu Jiurjiu, care a impresionat prin nivelul discursului prezentat. Fetele au fost îmbrăcate în ie, tot grupul a purtat cocarde tricolore, care au fost înmânate și partenerilor, care le-au purtat cu mândrie toată ziua. Programul grupului e foarte bine organizat. Au avut loc participări la conferințe ținute de mari personalități ale culturii române: Adrian Cioroianu, Doina Lemny, George Banu. Vizitele la Muzeul de artă din Orléans, la Catedrală și la frumoasele piețe de Crăciun au încântat elevii români. De Moș Nicolae suntem la Paris, unde vizităm Muzeul Luvru, catedrala Notre Dame, Arcul de Triumf și facem o plimbare cu bateaux-mouche pe Seine. Vineri va avea loc o seară românească pentru a promova imaginea orașului Lugoj, a regiunii Banat și a României. Programul nostru se desfășoară normal și nu este deloc afectat de mișcările de stradă din Franța”, povestește prof. Maria Păcurar.

A treia serie de activități se referă la un proiect literar care are drept obiectiv crearea unor nuvele în limba română și limba franceză, care vor fi traduse și publicate în ediție bilingvă.

Mentorii acestei activități vor fi prof. Adriana Legret-Raca, prof. Aline El Fakiri, scriitorul Fabien Maréchal și actrița de comedie Aurélie Audax, în colaborare cu Théâtre du Clin d’Oeil din Saint-Jean de Bray, din partea franceză, și prof. Maria Păcurar, respectiv prof. dr. Ela Jakab din partea română.

Tinerii liceeni bănățeni vor deveni cu prilejul vizitei în Franța adevărați ambasadori ai culturii și valorilor românești, promovând încă o dată peste hotare imaginea prestigioasă a Liceului Teoretic ”Coriolan Brediceanu”.

Directorul instituției de învățământ lugojene, prof. dr. Aurelian Sima, transmite mulțumiri Primăriei Municipiului Lugoj, Asociației ”Aproape de Colegiul Brediceanu”, precum și tuturor elevilor și profesorilor implicați în realizarea proiectului.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.