Casa lui Ion Vidu, donată Lugojului de către nepoţi

Casa marelui compozitor şi dirijor Ion Vidu din Lugoj a fost donată de nepoţi patrimoniului cultural al municipiului de pe Timiş.

“Eu şi surorile mele am discutat şi suntem bucuroşi să oferim casa oraşului, să rămână în memoria colectivă şi să fie folosită de toţi. Dacă primiţi această donaţie faceţi o mare mulţumire mie şi familiei mele. Asta a fost dorinţa mamei mele şi a tatălui meu”, a arătat în cuvântul său Robert Benkoczi prezent în plenul şedinţei Consiliului Local Lugoj.

Propunerea a fost transformată pe loc într-o hotărâre de Consiliu Local, care a fost votată în unanimitate de cei 18 aleşi locali prezenţi (a absentat motivat fostul primar Marius Martinescu).

Gestul urmaşilor lui Ion Vidu a evitat un nou conflict politic între coaliţia PSD+Alde şi primarul Francisc Boldea, pe de-o parte şi PNL pe de altă parte, pentru soarta imobilului de la numărul 36, din strada Ion Vidu.

Liberalii au iniţiat un demers prin care au solicitat administraţiei locale să cumpere casa lui Ion Vidu (cu un preţ de 40.000 de euro), aducând ca sprijin dreptul de preemţiune stipulat prin lege, coaliţia majoritară în schimb a propus un proiect de hotărâre (retras ulterior în cadrul şedinţei, de către primarul Francisc Boldea), de “neexercitare a dreptului de preemţiune pentru achiziţionarea imobilului situat în municipiul Lugoj, strada Ion Vidu nr. 36”.

Anul acesta, în 17 decembrie, se împlinesc 155 de ani de la naşterea lui Ion Vidu şi 130 de ani de la stabilirea acestuia la Lugoj.

Ion Vidu s-a născut la Mânerău, în judeţul Arad, a absolvit Conservatorul din Arad şi a fost profesor la Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu” şi preşedinte al Asociaţiei corurilor şi fanfarelor române din Banat.

Printre creaţiile cele mai de seamă se află operele corale Ana Lugojană şi Răsunetul Ardealului.

Ion Vidu a fost şi un strălucit reprezentant al muzicii religioase care are la bază cântarea bisericească tradiţională de strană din Banat, una dintre lucrările sale, intitulată Mântuire, fiind printre cele mai reuşite din repertoriul ortodox.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *