Cazarma de pe Banatului revine la viață

O clădire de patrimoniu a Lugojului este restaurată şi prinde culoare, după decenii de paragină.

Faţada cazarmei cunoscute sub numele de ”Principele Ni­colae” de pe strada Banatului a fost în sfârşit re­no­va­tă, iar rezultatul este unul demn de laudă. Lucrătorii firmei lugojene “Technocer” au reușit să finalizeze fațada principală, iar în perioada următoare se va termina și restaurarea laturii exterioare, de pe strada Comuna din Paris.

Sediul DASC, aproape de finalizare

Clădirea restaurată are faţada principală pe strada Banatului şi se continuă, după colţ, pe strada Comuna din Paris. Cor­pul nr. 1 are dimensiuni im­pozante: suprafaţa con­strui­tă la sol are 1190,58 mp, iar suprafaţa desfăşurată este de 2381,16 mp.

Dar fosta cazarmă im­pe­rială are o suprafaţă mult mai mare. Corpul 2 de clădire (fără etaj) de pe strada Comuna din Paris (fostele grajduri ale cavaleriei) are o suprafaţă construită de 484,90 mp şi se continuă, tot pe Comuna din Paris, cu un al treilea corp, în formă de L, ce ocupă o arie de 805,12 mp.

Şi acest corp de clădire are doar parter. Curtea inte­ri­oară, cu o suprafaţă im­po­zan­tă de 6871 mp, adă­pos­teşte încă patru clădiri de dimensiuni mai mici (40,5 mp; 114,48 mp etc.).

“La cazarma de pe Bana­tului, nr. 8 A, unde vom muta Direcția de Asistență Socială Comunitară, lucrările se desfășoară conform graficului atât la interior cât și la exterior. Deja la fațadă s-au finalizat lucrările de reabilitare și a fost aplicată culoarea de­co­rativă. S-a folosit cam aceeași combinație de culori ca la clădirea primăriei. Până acum s-a schimbat acoperișul, s-a realizat luminatorul în partea dinspre curte, s-au făcut compartimentările necesare și acum se lucrează la finisarea pereților interiori”, declară Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Finanțarea pentru partea exterioară, pe o lungime de aproximativ 40 de m, este de aproximativ 1,6 milioane lei (fără TVA), iar pentru interior, unde se vor reface 1200 de m.p., din cei 3000 existenți, a fost alocată suma de 800.000 de lei.

După preluarea mandatu­lui, primarul Francisc Boldea declara, în martie 2009: ”Am dorit ca această clădire sã treacă în domeniul nostru pentru a fi de utilitate publică a municipiului Lugoj”. Astăzi, în sfârşit, după un lung şir de dispute între autorităţile judeţene şi cele locale, proiectul este aproape gata, fina­lizarea lucrărilor fiind pre­co­nizată spre sfârșitul anului.

O clădire impozantă redată oraşului

Construcţia redată oraşului este foarte solidă şi dotată cu ziduri de peste un metru grosime. Ocupă un front stradal de circa 80 de metri pe strada Comuna din Paris şi aproximativ 40m pe Banatului.

A fost una din primele cazarme austriece construite în Banat la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XIX.

Iniţial, cazarma imperială purta numele FoHerzog Jozsef (Arhiducele Josef) şi aparţinea Regimentului de honvezi din Lugoj. Ilustrate de epocă din 1912 arată mari­le manevre comune efectuate pe malul Timişului împreună cu unitatea de artilerie (cazarma „Dragalina”, de­mo­lată în 1990).

După U­nire, cazarma a adăpostit graj­durile cavaleriei, cantina şi dormitoarele soldaţilor, însă ulterior a fost transfor­mată în depozit.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *