Cazarma se vinde; proprietarii explică de ce

În legătură cu articolul: ”Ca la noi la nimeni”, apărut în numărul din 4/9-15 februarie al săptămânalului ”Redeșteptarea”, precum și în mediul on line, acționariatul societății Groalstoc SA a făcut o serie de precizări.

Clădirea despre care faceți referire în articolul respectiv, este proprietatea societății  Groalstoc SA, societate comercială pe acțiuni, înființată în baza legii 31/1990, ai căror acționari sunt foști salariați  ICRA Lugoj. Adițional, acționariatul societății ține să menționeze că societatea a cumpărat în urma procesului de privatizare, acțiunile pe care statul român, reprezentat la acea dată de Fondul Proprietății de Stat (FPS) și Fondul Proprietății Private  Banat-Crișana (FPP), le-au deținut la societatea noastră.

Precizăm că statul român, reprezentat de FPS, care dispunea la acea dată de toată competența legală pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare, vinde societății noastre, în ianuarie 1999, acțiunile pe care acesta le deținea ,ca și acțiuni ”libere de orice sarcini”.

Având în vedere că societatea noastră nu are posibilități financiare de a investi în renovarea clădirii și nici resurse financiare de a administra în continuare societatea, adunarea generală a acționarilor a hotărât vânzarea respectivului activ. Pentru a putea face acest lucru, am cerut cu precădere și am primit adrese de la Comisia de Cultură a județului Timiș, adrese care precizează faptul că respectiva clădire nu este monument istoric  și nu este considerat sit arheologic, adresa de la autorități că imobilul în cauză nu este inclus în arii protejate de interes local sau în vecinătatea unor astfel de zone.

În baza acestor adrese, precum și a multor altora, societatea noastră a demarat procesul de vânzare a respectivei proprietăți, se spune în documentul semnat de ec. Ioan Blaj, administrator unic al Groalstoc SA Lugoj

Administratorul ”Groalstoc” mai menționează că: pe parcursul celor 18 ani trecuți din momentul cumpărării de la statul român a respectivei proprietăți, societatea noastră și-a desfășurat activitatea în condițiile legii, iar în perioada anterior menționată, nu am înregistrat interes din partea autorităților locale sau centrale, respectiv Ministerul Culturii și Identității Naționale, nici din partea unor investitori locali,pentru a achiziționa această proprietate și a o transforma în obiectiv istoric.

Pe de altă parte, este nevoie de ”investiții foarte mari, de ordinul milioanelor de euro” pentru renovarea clădirilor și aducerea lor la standardele actuale.

Primăria Municipiului Lugoj face și ea câteva precizări la articolul ”Ca la noi la nimeni! Construim magazine și ne dărâmăm istoria”.

Cazarma care face subiectul articolului menționat anterior este proprietate privată și nu aparține domeniului public sau privat al municipiului Lugoj. Există o solicitare pentru eliberarea unui Certificat de Urbanism pentru realizarea unui Supermarket pe acea locație. Acest certificat se va elibera în conformitate cu prevederile legale și cu solicitarea tuturor avizelor necesare, conform legii. În acest moment nu există o Autorizație de Desființare a construcțiilor vechii cazărmi. O astfel de autorizație va putea fi eliberată doar după întocmirea unui PUZ, care să conțină această prevedere și care va fi supus dezbaterii publice și aprobării Consiliului Local Municipal Lugoj, se arată în document.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *