Centrul de Informare Turistică Margina, singurul care atrage turiști în județul Timiș

Estul județului Timiș are cel puțin 10 centre de informare turistică, realizate cu fonduri europene de primăriile mai multor comune din zonă.

Aproape toate sunt funcționale, însă nu oferă mare lucru puținilor turiști care le trec pragul. Excepție face cel existent la Margina, inaugurat în 2015.

Proiectele puse în practică de cele două angajate atrag aici mii de turiști.

Edilii din această comună au luat în serios rolul centrului și în doar trei ani au pus în practică numeroase proiecte. Asta, grație și implicării ghidului Damaris Sivu și agentului de turism Rodi­ca Balintoni, care au venit cu idei noi prin care să ofere vizi­tatorilor și altceva decât câteva pliante sau fotografii.

“În anul 2016, fiind și poziționați lângă Primăria Margina, în mijlocul satului și nu la șoseaua prin­ci­pa­lă, puțină lume a știut de existența noastră, astfel că doar 10 turiști ne-au călcat pragul centrului. Apoi, domnul primar Ionel Costa a înscris centrul în Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș, înființată de către domnul Călin Dobra, pe vremea când nu era pre­ședintele Consiliului Ju­de­țean. A.P.D.T-ul a organizat mai multe workshop-uri cu angajații Centrelor Turistice învățându-ne cum să promovăm zona, cum să ne comportăm cu turiștii și multe altele. La scurt timp, a prins viață și primul nostru proiect, numit Mic dejun la Margina”, ni s-a destăinuit Damaris Sivu.

Muncă asiduă

Timp de șase luni, cele două an­gajate ale C.I.T Margina au luat la pas cele nouă sate ale co­munei, adunând informații, făcând fotografii și gândind tra­see turistice, pentru cei care vi­zi­tează zona.

“În aprilie 2017, s-a inaugurat oficial acest pro­iect, care, pe lângă micul dejun cu tot felul de produse tra­di­ționale, include și plimbări cu căruța, pe jos sau cu bicicletele, Avem cinci biserici de lemn declarate monument istoric, avem Muzeul Satului de la Sintești și, cel mai important, avem pro­du­că­torii locali, care au fost de a­cord să ne deschidă ușa casei și să ne permită să intrăm cu gru­purile de turiști, arătându-le străinilor și nu numai, cum își câștigă ei banii, cum își câștigă existența, muncind la câmp, având stupine, crescând oi etc. Astfel, pe parcursul anului, am avut peste 600 de persoane, care ne-au trecut pragul”, a spus ghidul turistic.

Peste 2.000 de turiști, în doi ani

Margina este cea mai mare comună din județul Timis, având 80% ca și suprafața Timișoarei. Satele arondate sunt Coșteiu de Sus, Nemeșești, Coșevița, Brea­zova, Sintești, Zorani, Groși, Bulza și Margina, învecinându-se cu județele Arad și Hunedoara.

Teritoriu suficient pentru ca în iarna lui 2017 să fie lansat un alt proiect intitulat “Plimbarea cu sania”, însă cum zăpada a lipsit aproape cu desvârșire, pro­iec­tul a fost amânat și reluat în această perioadă.

Mai exact, de două săp­tă­mâni, în fiecare sfârșit de săp­tă­mână, la Margina au fost 40 de turiști care s-au bucurat de aerul curat și de plimbări cu sania.

“Doamna Delia Barbu, directorul APDT Timiș a crezut în noi și datorită dânsei aceste proiecte au avut succes. Pe lângă APDT și Asociația Prin Banat ne-a ales pentru colaborarea la proiectul lor Cămine în mișcare, unde am avut, la sfârșitul lunii septembrie 2018, trei zile de muzică clasică, activități pentru copii, piese de teatru sau plimbări cu căruțele. Toate aceste activități ne-au adus în zonă numeroși ziariști și televiziuni, iar relatările lor ne-au făcut cunoscuți de tot mai multă lume. Grupurile care ne vizitează au ajuns și la 60 de persoane într-o singură zi. Ceea ce facem noi aici sunt lucruri sim­ple, tradiționale… Nu ne-am axat pe lux. Vrem să fim cât mai naturali, simpli, tradi­țio­nali, indiferent pentru cine ne vizitează. Atât oamenii de rând, cât și personalitățile sunt tratate la fel. Încercăm și anul acesta să mai adăugăm ceva nou la proiectul Mic dejun la Margina, pentru a nu crea monotonie, mai ales că multe dintre grupurile de turiști se reîntorc. Cu acesta, anul trecut am înregistrat peste 1000 de turiști, iar în ultimii doi ani am avut peste 2000 de vizitatori. Oamenii pot găsi tot ceea ce v-am spus și pe pagina noastră de facebook Centru Tu­ris­tic Margina, unde avem pos­tări cu grupurile ce ne-au vizitat și părerile lor”, a mai declarat Damaris Sivu.

Ca o recunoaștere a efortului făcut pentru promovarea zonei de est a județului, în luna febru­arie a anului trecut, cei din Margina au făcut parte din delegația Timișului, prezentă la Târgul Internațional de Turism al Ro­mâ­nei.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *