Ciobanii din comuna Criciova, terorizaţi de o haită de lupi

Lupii produc pagube însemnate crascătorilor de oi de pe raza comunei Criciova. Numai în ultima lună, au fost omorâte aproape 40 de animale.

Lupii atacă oile ciobanilor din estul judeţului nu doar iarna, ci și vara.

Numai în ultima lună, aceştia au spart aproape 40 de animale pe raza satelor Criciova şi Cireşu. În total, au fost cel puţin trei atacuri se­rioase, provocate de o haită care acţionează pe un pe­ri­me­tru cuprins între satele Jdioara şi Tapia.

”Primul atac a fost la începutul acestei luni, la o stână de lângă Criciova. Au fost omorâte 25 de oi. A mai fost unul la vreo săptămână după aceea, în care au fost ucise şase animale, tot la Criciova. Zilele trecute au mai fost omorâte şase oi şi la Cireşu. Din spusele pro­prie­ta­rilor acestor turme, există o lu­poaică ce are mai mulţi pui, fătaţi în pădurea de pe lângă fostul sat Pereu şi acţionează pe toată raza comunei”, ne-a spus Cristian Cătană, pr­i­ma­rul Criciovei.

Crescătorii de oi au semnalat pagubele ad­ministraţiei locale, pentru a primi despăgubiri, însă s-au lăsat păgubaşi când au văzut câte acte au de completat. ”Ne-au semnalat la primărie ce li s-a întâmplat, dar când au vă­zut cât e de greoaie pro­ce­dura şi câte acte trebuie com­pletate şi depuse la o groa­­ză de instituţii s-au lăsat pă­gubaşi”, ne-a mai spus e­di­lul şef.

Atacă şi şacalii

În ultimii ani, ciobanii din zonă s-au confruntat cu tot mai multe atacuri ale săl­bă­ti­ciu­nilor.

În mod frecvent, astfel de probleme create de lupi sunt semnalate pe raza satului Dragomireşti, comuna Ştiuca, în apropiere de Tapia sau pe dealurile Coşteiului.

Lu­pii nu sunt singuri care decimează turmele ciobanilor din estul judeţului. Anul tre­cut, şacalii au provoacat pa­gube însemnate mai multor crescători de oi şi capre de pe raza comunelor Bethausen şi Traian Vuia.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *