Confirmare oficială; Rieker își închide producția la Lugoj!

Unul dintre cei mai vechi investitori din Lugoj, Rieker România, își închide porțile după mai bine de 20 de ani de activitate.

Decizia a fost justificată de către conducerea societății elvețiene, prin lipsa forței de muncă, fluctuația angajaților și scăderea productivității. Comunicatul semnat de către directorul Markus Rapp, prin care 663 de angajați își vor pierde serviciul, este următorul:

”Piața muncii este extrem de dinamică și de competitivă în județul Timiș și va fi din ce în ce mai competitivă, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forța de muncă, pe fondul unei lupte acerbe pentru atragerea angajaților. De asemenea ne confruntăm cu lipsa forței de muncă calificată în domeniul confecții încălțăminte din cauza absenței școlilor profesionale. Cu toate că numărul actual de angajați nu depășește 700, rezultă o fluctuație foarte mare, din ce în ce mai accentuată în ultimii ani, circa 40% din angajați fiind noi, ceea ce duce la o scădere a calității produselor. Productivitatea muncii de asemenea în scădere. Aproximativ 65% din personalul angajat face naveta cu 11 autobuze, din localitățile din jurul Lugojului, unele autobuze aducând angajații chiar și de la 70 de kilometri, ceea ce duce la costuri însemnate. Un alt aspect important este costul tot mai ridicat al utilităților, confruntându-ne cu o creștere de 35% în ultimele 3 luni. Toți acești factori fac nerentabilă și nesustenabilă producerea unei cantități prea mici de pantofi, raportată la costurile în creștere. În consecință, ne vedem obligați să încetăm activitatea de producție din România. Vom lua toate măsurile de protecție socială prevăzute de legislația în vigoare. Am contactat deja firmele din Lugoj care sunt în căutare de angajați, în vederea facilitării angajării cât mai curând a salariaților noștri”.

Și la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș a fost trimisă o notificare privind închiderea fabricii, lucru confirmat de către Pavel Kasai, șeful ITM Timiș: ”Am primit zilele acestea o notificare cu privire la o disponibilizare totală a unui număr de 663 de angajaţi. Fabrica ar urma să se închidă în perioada următoare, nu ştim care sunt motivele”.

Societatea Rieker este la Lugoj din anul 1998, în anul 2001 a înființat o altă firmă la Făget, iar în 2002, la Baia Mare. Doar în primii opt ani de prezență în România, Rieker a investit 20 de milioane de euro în clădiri, mașini, logistică etc. La acea oră, capitalul propriu era de 13 milioane euro, iar producția pe an mai mult de trei milioane de perechi de pantofi în România, ceea ce reprezintă 25% din producția concernului Rieker.

La Lugoj era construit și un spațiu de depozitare foarte modern, un adevărat antrepozit vamal, cu capacitate de stocare e 600.000 de perechi de pantofi. Marfa pleacă direct din România către clienții Rieker din străinătate. Firma produce încălțăminte din piele, încălțăminte pentru femei, încălțăminte de stradă, pantofi, cizme, ghete, sandale cu și fără toc, pantofi sport, mocasini, etc.

Firma elvețiană a mai avut o tentativă de mutare a producției, după închiderea colecției de primăvară – vară 2009. Atunci societatea a fost nevoită să își reorganizeze activitatea de producție, dar a rezistat presiunii costurilor și tendinței investitorilor de a muta activitățile din industria textilă, cât și din cea a încălțămintei, în direcția Orientului Îndepărtat.

Grav este că administrația locală nu are reacție la ceea ce se întâmplă pe piața muncii, municipiul Lugoj pierzând în ultimii ani investitori serioși fără să aducă nimic în loc. Lugojul a rămas fără trei mari angajatori, Primos, Calzaturificio Torre și acum Rieker, fără ca sub mandatul primarului Francisc Boldea să existe vreo nouă investiție (exceptând depozitul Lidl) care să compenseze pierderile.

Mai mult, una dintre cele mai promițătoare posibile investiții, fabrica elvețiană de biscuiți, care preconiza un număr de 300 de angajați și 60 de milioane de euro investite a fost pierdută în favoarea comunei Mănăștiur.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.