Consulul onorific al Italiei la Lugoj

O delegaţie a Consulatului Italiei la Timişoara, redeschis de autorităţile peninsulare, în noiembrie 2016, a vizitat astăzi, 12 ianuarie, municipiul de pe Timiş, unde se află o importantă comunitate de cetăţeni italieni.

Oaspeţii au avut, în prima parte a zilei, o întrevedere de o oră cu primarul Lugojului, Francisc Boldea, în sala de protocol a primăriei.

La discuţii au participat dr. Niccolo Maso, consulul onorific al Italiei, şi Enrico Cannata, ataşatul politico-cultural, ambii reprezentând consulatul din capitala judeţului Timiş.

“Lugojul este, după Timişoara, primul oraş pe care l-am vizitat în zona noastră de răspundere ce cuprinde judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Vrem să punem la punct proiecte economice, socio-culturale şi artistice şi ne dorim să construim nişte poduri de colaborare şi să lucrăm împreună. Intenţionăm să dezvoltăm în perioada următoare un nou protocol de colaborare cu judeţul Timiş, din punct de vedere turistic, antreprenorial şi medical, iar Lugojul va fi unul dintre oraşele protoganiste. Ne interesează să dezvoltăm proiecte medicale, pentru că avem legături cu doctorii Cliciovan şi Radu, de la spitalul din Lugoj şi vom încerca să dezvoltăm ceva împreună. Pe de altă parte firmele italiene au nevoie de forţă de muncă calificată, fără de care nu se poate face nimic şi de aceea încercăm să facem ceva în acest sens şi vrem să colaborăm cu Colegiul Tehnic Valeriu Branişte, unde sperăm să găsim viitori profesionişti”, a punctat dr. Niccolo Maso, consulul onorific al Italiei.

La rândul său, primarul Lugojului, după ce a făcut o prezentare a municipiului pe care-l administrează, s-a arătat încântat de intenţia italienilor de a deschide noi proiecte de colaborare.

“Avem multe proiecte trasnfrontaliere dezvoltate cu oraşe din ţările vecine. În Lugoj este o comunitate importantă de italieni care au afaceri printre cele 1700 de firme exitente în municipiu. Primăria mai are la dispoziţie o suprafaţă de 30 de hectare de teren, cu utilităţile aduse în zonă, care poate fi pusă la dispoziţia investitorilor şi a celor italieni, în continuarea parcului industrial. În cele ce urmează ne pregătim să modernizăm compartimentele ATI şi chirurgie de la spitalul nostru, care deserveşte 100.000 de oameni din peste 90 de localităţi şi de aceea proiectele comune sunt binevenite. Sperăm ca în timp să putem aloca mai mulţi bani pentru sănătate”,  a explicat Francisc Boldea, primarul Lugojului.

În continuarea vizitei, italienii au vizitat Colegiul Tehnic “Valeriu Branişte” şi au anunţat că intenţionează să revină la Lugoj printr-o serie mai amplă de colaborare.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *