Cormoranii fac ravagii în Timiş. Au devastat bazinele de la Mănăstirea Româneşti şi au dat atacul la ferma piscicolă din Lugoj

Stoluri de zeci de cormorani s-au stabilit în această perioadă pe râul Timiş şi pe bălţile din zona Lugoj – Făget.  Cormoranii fac pagube, care nici măcar nu pot fi evaluate la prima vedere. Păsările, care sunt protejate şi nici nu au duşmani naturali, consumă foarte mult peşte, în special puiet.  În urmă cu câteva saptămâni au devastat bazinele de la Mănăstirea Româneşti, iar pescarii spun că văd tot mai mulţi cormorani pe râul Timiş.

Nici ferma piscicolă realizată, cu fonduri europene, de către omul de afaceri Vasile Cotuna, lângă centura Lugojului nu a scăpat. Acesta a fost nevoit să-şi achiziţioneze tot felul de instalaţii care să ţină prădătorii la distanţă. “Am cumpărat o instalaţie pe gaz, care face zgomot, pocnete, că altfel ar fi mâncat mai mult decât era în baltă. Egrete şi cormorani, dar cormoranii sunt cei mai mulţi. Vin în stoluri de 50-60 de păsări şi fac pagube mari. Un singur exemplar poate să consume şi până la un kilogram de puiet pe zi”, ne-a declarat Cotuna, care a investit în ferma piscicolă circa două milioane de euro.

Cornel Lera, şeful AJVPS Timiş, confirmă problemele create de cormorani, însă spune că, în momentul de faţă nu se poate face nimic împotriva lor. “E adevarăt că s-au înmulţit foarte mult, pentru că sunt păsări protejate şi nu se poate interveni împotriva lor. Paznicii din zonă mi-au confirmat că sunt tot mai mulţi. Situaţia este la fel şi în alte părţi din ţară, unde până acum nu existau cromorani. De exemplu, colegii de la Cluj au avut o manifestaţie, săptămâna trecută, prin care au cerut să se ia măsuri. Noi vom avea o întâlnire, acum în martie, la nivel naţional, unde se va ridica şi această problemă. Pentru că dacă nu vom avea voie să intervenim se vor crea dezechilibre majore şi se va distruge toată fauna piscicolă”, a declarat Lera pentru Cetăţeanul

Potrivit Asociaţiei Producătorilor din Pescărie „Romfish”, amenajările piscicole din Romania pierd anual circa 6000 de tone de peşte (aproximativ 1/3 din producţie), din cauza păsărilor şi animalelor protejate, în special a cormoranilor, pelicanilor şi vidrelor.

Cormoranii sunt „pescari” atât de eficienţi, că prin alte părţi sunt crescuţi şi folosiţi la pescuit de către oameni. Tehnica ar fi apărut şi s-a dezvoltat simultan în China şi Japonia. Cea mai veche menţiune provine dintr-o cronică chineză ce datează din timpul dinastiei Sui. „În Japonia, pescarii pun inele înguste de-a lungul gâturilor cormoranilor, după care îi lasa liberi în apă să prinda câţi peşti pot. Într-o singura zi, un cormoran bine dresat poate prinde peste o sută de peşti”.

sursa: cetateanul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *