Cum se distrau piloţii americani şi sovietici în timpul Războiului Rece

Fotografia unui avion de vânătoare F-4 Phantom trimis de Forţele Aeriene ale SUA într-o misiune de interceptare a unui bombardier sovietic Tupolev Tu-95 a devenit virală, iar site-ul care publicat-o s-a văzut nevoit să ceară detalii despre autorul acesteia.

Site-ul Aviatuonist a publicat o fotografie în care un avion de luptă F-4 Phantom II efectuează o figură de acrobaţie care constă într-o rotaţie a avionului la 360 ° în jurul axei sale longitudinale, aproape de un bombardier strategic Tupolev Tu-95. Imaginea a fost făcută de colonelul Robert Sihler, care era la vremea aceea un navigator responsabil cu sistemele de arme şi care servise la baza Keflavik, din Islanda.

El a explicat că fotografia a fost făcută la sfârşitul anului 1973 sau la începutul anului 1974, nu departe de Islanda. “În acele timpuri aveam o medie de două intercepţii de Tupolevuri pe săptămână. În mod obişnuit, interceptările aveau loc în zilele de vineri şi duminică, când bombardierele efectuau zboruri de antrenament din Murmansk până în Cuba”, a povestit colonelul american . Aceste misiuni de interceptare erau zboruri în timpul cărora piloţii se distrau, mai spune acesta.

 

“În general, noi făceam aceste manevre la cererea membrilor echipajului sovietic. Ei ne făceau semne pentru a ne face să înţelegem ce voiau să facem. De asemenea, ne fotografiau”, îşi aminteşte Robert Sihler.

El a subliniat că aceste acrobaţii nu reprezentau niciun pericol. În plus, războiul rece se apropia de final şi relaţiile dintre cele două armte se îmbunătăţiseră.

sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *