Cum se încalcă legea, la pescuit, între podurile lugojene

Deși intrat în vigoare, ordinului ce prevede că “pescuitul este interzis pe toată durata anului între cele două poduri – Podul de Fier și Podul de beton”, periodic, pot fi văzuți câțiva îndrăzneți, ce sunt mai presus de lege, care dau iama în cârdurile de pește din zona declarată ca fiind de protecție și refacere biologică.

Chiar directorul AJVPS Timiș, Cornel Lera declara în luna februarie a anului trecut, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, a Ordinului de interdicție între poduri, că “salută această inițiativă legală și odată cu ea se vor lua măsuri inclusiv din partea Asociației Județene de Pescuit Sportiv ce vizează acțiuni specifice pentru a face liniște în zona respectivă”.

Aceste măsuri nu au fost luate de nimeni, cu atât mai puțin de angajații AJVPS, care pe bună dreptate nu mai au drept de control și de a aplica sancțiuni, decât însoțiți de jandarmi sau polițiști.

Tupeul este atât de mare încât unii intră cu biciclete, mopede sau chiar cu mașinile în zonă.

Poliția Locală, la rândul ei spune că nu are cadru legal pentru a sancționa astfel de fapte.

“Am cerut și Poliției Locale să intervină, dar ei spun, la fiecare lucru pe care eu îl cer, că nu au cadru legal. Nu cred chestia asta, pentru că în afară de al¬bia Timișului, care aparține de drept Apelor Române Banat, restul, partea de plajă, de maluri etc. aparține și de Primăria Lugoj”, a spus Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj.

Nemulțumiți, sau nu, restul pescarilor corecți, dar și lugojenii ce trec prin centru sunt sfidați de acești “experți în pescuit cu orice preț”, care se pricep nu doar la “greblă”, ci și la cititul legii printre rânduri.

Astfel, în momentul de față, nu prea există cadru pentru a fi sancționați, deoarece proiectul de Ordin al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, ce prevede zonele de prohibiție, incluzând și perimetrul din centrul municipiului Lugoj, este pe masa de lucru a reprezentanților guvernului, dar, nu este încă publicat în Monitorul Oficial, pentru a avea și efecte legale.

Potrivit dispozițiilor acestui ordin, cei care sunt prinşi în acest perimetru riscă amenzi care pornesc de la 300 de lei, dar se pot majora în funcţie de gravitatea faptei (lipsă permis, cantitate peşte etc).

Persoanele depistate că pescuiesc cu mijloace interzise, cum ar fi plasele ori instalaţiile cu mai multe cârlige, care pot răni peştii, sau sunt prinşi pe timpul nopţii, riscă dosar penal.

Din păcate, controalele pe malurile apei sunt aproape inexistente, iar jandarmii și polițiștii, pot cu greu să surprindă în flagrant pe cei care folosesc instalații interzise.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *