De pe Statia Spatiala Internationala, cosmonautul Thomas Pesquet a fost in direct cu Timisoara

Câteva sute de elevi si profesori români au intrat marţi în dialog cu Thomas Pesquet, un francez aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. La capătul unei acţiuni ce a avut loc la Universitatea de Vest Timişoara, care a durat câteva ore şi în cadrul căreia au aflat despre modul în care spaţiul ne afectează viaţa de zi cu zi, mai mulţi profesori au avut ocazia să adreseze întrebări cosmonautului european.

Aula Magna a Universităţii de Vest Timişoara a fost marţi loc de întâlnire pentru câteva sute de elevi şi profesori de şcoli şi licee din mai multe oraşe din România, care au participat la o acţiune maraton de câteva ore. După ce au aflat despre modul în care spaţiul cosmic ne afectează viaţa de zi cu zi, cei din sală, alături de alţi participanţi aflaţi în Irlanda şi în Portugalia, au intrat în direct cu un astronaut aflat pe orbita Pământului, pe Staţia Spaţială Internaţională – ISS. Este vorba despre francezul Thomas Pesquet, care a discutat despre viaţa în imponderabilitate şi despre modul în care activitatea pe staţia spaţială are efecte asupra vieţii de pe pământ.

Întâlnirea a inclus în prima parte o serie de dezbateri şi prezentări, la Timişoara fiind prezent şi Dumitru Prunariu, singurul român care a fost în spaţiu.

Revenind la Pesquet, el a vorbit despre modul în care activităţile desfăşurate în spaţiu, pentru susţinerea activităţii ISS, au influenţat viaţa de pe Terra. El a vorbit despre activitatea depusă în domeniul aliajelor dintre diferite metale spunând că „astăzi smartphone-urile sunt mai uşoare şi mai mici exact pentru că au fost descoperite noi materiale pentru staţia spaţială”. De asemenea, s-a referit la tehnologia GPS sau la cercetarea efectelor pe care viaţa în spaţiu le are asupra vederii cosmonauţilor şi aplicaţiile acestor cercetări în medicină.

Organizatori ai evenimentului au fost Agenția Spațială Europeană (ESA) Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială (ESERO)  România și Agenția Spațială Română (ROSA) în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara.

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *