Directoarea unei bănci sotul acesteia, jefuiți în propria locuință de un fals polițist

MAI RĂU SĂ NU FIE! Uşurată de o mulţime de bani, al căror loc era mai potrivit la bancă, directoarea BT Oradea, Lucia Pojoca (foto), se mulţumeşte să spună că “asta-i viaţa”, bucuroasă, până la urmă, că “omul legii” care a jefuit-o a vrut doar bani şi nu i-a făcut rău nici ei, nici soţulu.

 

 

Percheziţie post-Mărţişor

 

Neobişnuitul jaf căruia i-au căzut victime directoarea executivă a sucursalei Oradea a Băncii Transilvania, Lucia Pojoca, şi soţul acesteia, Virgil Pojoca (foto), şef la BT Asigurări Transilvania, s-a petrecut în ziua de 9 martie.

La poarta casei celor doi, situată pe o străduţă din centrul oraşului, a sunat un bărbat în uniformă de poliţist. Odată ce i-a fost deschisă, omul s-a prezentat regulamentar. Sunt gradul Cutare, la domiciliul dumneavoastră urmează să aibă loc o percheziţie, şi am venit să vă pregătesc – a sunat începutul dialogului pe care, după mai puţin de o oră, victimele însele aveau să-l descrie ca fiind “civilizat” şi “politicos”.

Intenţia bărbatului pare să nu le fi trezit nicio suspiciune, aşa că i-au dat drumul în casă. De fapt, nu era pentru prima oară când aceasta era obiectul unei percheziţii…

 

                                                                              “Nişte proşti”

Pe 6 iunie 2012, atât locuinţa, cât şi birourile şefei Băncii Transilvania Oradea, Lucia Pojoca, şi adjunctului acesteia, Romeo Oanţă, au fost scotocite de poliţişti, care i-au dus apoi pe ambii bancheri în Capitală, pentru audieri, împreună cu afaceristul Daniel Condratov (foto), cumnatul preşedintelui Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian. În aceeaşi zi avuseseră loc 16 acţiuni similare în Bihor, Bucureşti, Ilfov, Prahova şi Argeş, la domiciliile şi firmele administrate de 18 persoane suspectate de fraudarea Fiscului cu 500.000 euro.

Oamenii legii aveau informaţii că o firmă din grupare cumpăra produse agricole la negru şi le vindea altor firme la preţul pieţei, realizând profituri nefiscalizate, iar pentru a se acoperi cu acte erau folosite firme-fantomă în numele cărora se întocmeau documente de achiziţii, tot de la firme-fantomă, banii ajungând în final la membrii grupării, conduse de Condratov, afacerist lansat în anii ’90 cu vodca Kondratov şi extins apoi la operaţiuni imobiliare şi petroliere, prin producţia uleiurilor Hexol.

Anchetatorii au cerut BT să le comunice tranzacţiile lui Condratov, dar Oanţă l-a avertizat pe afacerist că era în colimator, iar Pojoca chiar i-a spus că urma să încurce anchetatorii printr-o chichiţă. “Stai liniştit, sunt nişte proşti”, îi spunea ea ţeparului. “Au uitat să treacă numărul unic al dosarului penal, aşa că nu-s obligată să le răspund”…

Procedură… obişnuită

Deşi Oanţă şi Pojoca au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti pentru 10 zile, pentru favorizarea infractorului şi abuz în serviciu, în final niciunul nu a mai ajuns în faţa instanţei de judecată, doar Condratov a rămas să-şi apere pielea. Iar banca a luat apărarea directorilor, păstrându-i în funcţii…

Pentru Pojoca episodul a fost însă unul traumatizant, aşa că, cel puţin din acest motiv, nu s-a opus “percheziţiei” de la începutul lunii trecute. Ba nici măcar celei de-a doua încătuşări căci, potrivit informaţiilor obţinute, “poliţistul” care i-a intrat în casă i-a comunicat că aşa cerea procedura. “Staţi liniştiţi, nu vă faceţi griji!”, le-a spus bărbatul femeii şi soţului ei.

Banii plus maşina

Urmarea a fost surprinzătoare. Imediat ce şi-a imobilizat gazdele, “poliţistul” a intrat în subiect, mărturisindu-le că nu urmează o percheziţie, ci un jaf. “Unde-s banii?”, i-a întrebat el pe soţii Pojoca, semn că acţiona “la pont”. Nu de alta, dar – aceştia tocmai ar fi vândut un teren şi, ca nişte bancheri respectabili, pare-se că îşi ţineau banii “la saltea”, acasă!

Înfricoşaţi, cei doi i-au deconspirat locul unde era dosit teancul de euro, pe care “poliţistul” l-a luat fără a mai căuta şi alte valori, precum bijuterii ori aparatură scumpă, după care a părăsit încăperea.

Ca şi cum n-ar fi fost destul, bărbatul şi-a făcut ieşirea din scenă în stil mare: a scos din garaj una din cele două maşini ale familiei Pojoca, cu care a dispărut fără nicio inhibiţie. A abandonat-o la nici 2 kilometri depărtare, la doi paşi de sediul Poliţiei Municipiului Oradea, în dreptul localului unde iau masa de prânz zeci de ofiţeri şi agenţi. O adevărată sfidare…

Suferinţă în tăcere

Cu toate că riscul ca făptaşul, încă neidentificat, să-şi repete isprava pe seama altor victime şi în timp ce derulează tot felul de acţiuni de prevenire prin care informează populaţia cum să evite infracţiuni comise sub diverse metode, inclusiv de falşi reprezentanţi ai companiilor de utilităţi sau prin invocarea unor false accidente, de data aceasta Poliţia nu a făcut nicio comunicare publică despre acest caz. La fel, nici Parchetul Oradea, care conduce ancheta.

“Pe 9 martie am primit o sesizare prin 112 şi ulterior o plângere, iar în cauză se fac cercetări sub aspectul comiterii unei tâlhării”, s-a rezumat să confirme, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisarul Alina Dinu, în timp ce omologul acesteia de la Parchet, procurorul Cristian Butaci, n-a dat, deocamdată, niciun răspuns.

La rându-i, şefa Băncii Transilvania Oradea refuză să “dea interviuri”. De ruşine, cel mai probabil, că atât ea, cât şi soţul ei, au putut să cadă pradă unei înşelăciuni atât de simple, fără măcar să fi cerut legitimarea  falsului poliţist. “S-a purtat foarte civilizat. A fost curajos, în orice caz. Bine că nu ni s-a întâmplat nimic”, a fost tot ce-a deconspirat din păţania sa femeia, care pare să se fi resemnat deja şi cu pierderea, zicând că “până la urmă asta este viaţa, se mai întâmplă”…

Semn că poate şi-a luat gândul de la banii de care a fost uşurată, dar şi că, oricât de mulţi ar fi fost, îi poate trece la capitolul “pagube colaterale”…

TREI VICTIME
Falsul poliţist l-a încătuşat şi pe fiul soţilor Pojoca

Luni, 3 aprilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a confirmat că efectuează cercetări in rem, adică cu privire la faptă, neexistând încă un suspect, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tâlhărie calificată şi furt în scop de folosinţă. Potrivit datelor furnizate de Parchet, autorul ar fi fost îmbrăcat într-o ţinută de „mascat”, iar la lista victimelor acestuia s-a adăugat şi fiul soţilor Pojoca, toţi trei ajungând imobilizaţi şi încătuşaţi. Valoarea prejudiciului nu a fost dezvăluită.

„În data de 09.03.2017, în jurul orei 17.45, o persoană mascată, simulând faptul că este poliţist şi fiind îmbrăcată în echipament tactic asemănător celui al trupelor de intervenţie, cu inscripţia “Poliţia”, a pătruns în locuinţa aparţinând persoanei vătămate (…), unde, după ce a procedat la imobilizarea, legarea şi încătuşarea persoanelor vătămate (…) iar ulterior a fiului lor (…), a sustras dintr-un seif şi dintr-un dulap suma de (…) iar când a părăsit locuinţa, în jurul orei 19.25, a folosit autoturismul de serviciu aparţinând persoanei vătămate (…), pe care l-a abandonat ulterior pe Calea Aradului”, este descrierea evenimentului, făcută de Parchet.

sursa: ebihoreanul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *