Doi lugojeni au realizat cu bani europeni cea mai mare plantație de zmeură din Timiș

Plantaţia de zmeură cunoaşte o continuă dezvoltare, fiind o sursă excelentă de profit pentru pasionaţi şi nu numai, motiv pentru care doi lugojeni, Adrian Mănescu şi Sebastian Stănescu, au pus pe picioare o astfel de afacere pe bani europeni în comuna Coșteiu, pe un deal unde, în urmă cu mai bine de 30 de ani, erau livezi, aproape de centura Lugojului.

Aceştia au decis în 2016 să acceseze fonduri europene pentru tineri fermieri pe Măsura 6.1 pe AFIR.

Adrian Mănescu a făcut singur proiectul, fără ajutorul vreunui consultant, iar în luna iulie a aceluiaşi an a deschis o firmă şi a depus actele.

După ce a parcurs foarte multe etape, birocraţie ce ar fi determinat pe oricine altcineva să renunţe, şi după ce a primit aprobările de la Registrul Agricol, Primărie, APIA, de la Apele Române, autorizaţie de plantare de la Camera Agricolă şi a trecut de verificarea de la Bucureşti, în iunie 2017 cei doi lugojeni au primit prima tranşă de 30.000 de euro.

Cu banii în mână, cu ambiţie şi poftă de muncă, cei doi s-au apucat imediat de treabă şi au sădit nu mai puţin de trei hectare de zmeură, cu trei soiuri foarte valoroase pe piață, fiind cea mai mare plantație de acest gen din judeţul Timiş.

“Pe proiectul respectiv am hotărât să fac o plantaţie de zmeură. Cei de la fonduri îţi dau banii să cultivi în câmp legume sau fructe, ori să îţi faci o plantaţie de pomi sau arbuşti. Pe lângă legumele pe care le voi cultiva, precum fasole verde, dovleac plăcintar, ceapă, am trei hectare de zmeură. Sunt trei soiuri de zmeură. Primul este Cayuga – soi timpuriu, viguros, drajonează puternic, rezistent la ger şi tolerant la boli. Cel de-al doilea este Polka, unul dintre cele mai valoroase de pe piață, care se extinde în plantații din ce în ce mai mult în Europa și în întreaga lume, și cel de-al treilea este The Latham, soi viguros, cu mare capacitate de drajonare, formează fructe mari de culoare roşie- carmin. Toate aceste soiuri fructifică de la începutul lunii iunie, până toamna târziu, noiembrie, chiar decembrie, în funcție de temperatura din ultimele două luni”, a declarat Adrian Mănescu.

Plantarea s-a făcut mecanizat, cu o firmă specializată, după care au trecut la realizarea sistemului de susținere, pe stâlpi de beton, urmând ca sistemul de irigare să fie implementat în acest an, ocazie cu care vor finaliza proiectul și vor putea depune actele pentru ultima tranșă de 10.000 de euro

“Implementarea sistemului de picurare o vom face în această primăvară, pe tub cu diametru de 16 sau 20 și va picura din 25 în 25 de centimetri. Apa va fi distribuită prin acest sistem din două rezervoare de 10 metri cubi fiecare, prin cădere, pentru că în avizul de gospodărire a apelor, pe care l-am primit de la Timișoara, de la Apele Române, nu mi-au acceptat să fac puț forat, pentru că pânza freatică în acea zonă este la 170 de metri și trebuie să o aducem cu cisterna, din râul Timiș, pentru care avem aviz de a face aceasta. Proiectul nu trebuie să dureze mai mult de trei ani, iar anul acesta vrem să finalizăm planul și să depunem cererea pentru ultima tranșă, asta însemnând că am finalizat tot ce am propus în planul de afaceri”, a adăugat Adrian.

Ca și comercializare, cei doi antreprenori din Lugoj s-au gândit să ofere ceva inedit pentru piața de desfacere.

“Am vrea să facem un fel de “mănânci cât poți pentru cantitatea pe care o cumperi”. Poți să vi, să mănânci cât vrei, să îți culegi zmeura, iar noi îți cântărim doar ce duci acasă și plătești doar ce vei lua cu tine. Ne adresăm atât persoanelor fizice, cât și celor juridice”, a mai spus tânărul lugojean.

Cei doi vor să ducă afacerea mai departe, iar pentru asta vor să acceseze anul acesta încă o Măsură, prin care să proceseze zmeura în suc sau sirop, însă până atunci fructul lor se va comercializa în piață, magazine sau ambulant.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *