Dosar penal pentru nerespectarea proiectului de refacere a Casei Bela Lugosi. Nici „originalul” nu e autentic

Modificările făcute la casa unde s-a născut marele actor de la Hollywood, Bela Lugosi, fac obiectul unui dosar penal deschis la solicitarea Direcției de Cultură și Patrimoniu Ti­miș. La data de 9 ianuarie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au fost sesizați de faptul că nu s-a respectat proiectul de refa­cere a casei Lugoj de pe strada Bucegi, la numărul 6.

După cum se știe, casa lui Lugosi a fost demolată și refăcută. Noua casă, care are puține în comun cu vechea construcție și-a recăpătat și placa memorială, care inițial nu a fost amplasată.
Inscripţia este următoarea: “Bela Lugosi 1882-1956. În această casă s-a născut la 20 octombrie 1882 Bela Lugosi, primul interpret la Hollywood al personajului Dracula.

A­ceastă placă a fost amplasată de Primăria Municpiului Lugoj în anul 2006, cu ocazia a 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui actor”. Ea con­ține un neadevăr, în sensul că aceasta nu mai este casa originală, ci doar o variantă reconstruită.

Dacă cercetarea penală a polițiștilor timișeni va constata adevărul celor sesizate de Direcție, proprietarul clădirii ar putea fi obligat să readucă imobilul la starea inițială.

Problema este: care stare inițială? Pentru că nici clădirea demolată de pe strada Bucegi nu avea prea multe în comun cu casa originală. Clădirea era locuită parțial, iar cealaltă parte fusese destinată unei prăvălii deținută de un cetățean arab.

În consecință, peretele exterior fusese modificat, pentru a face loc unor geamuri cu alte dimensiuni, mai mici, decât cele inițiale. Mai mult, ușa de acces și geamurile vitrină fuseseră ”împodobite” cu ditamai grilaje de fier inestetic, dar probabil cu efect an­tiefracție.

De-a lungul anilor, mai multe personalităţi, printre care şi regizorul Florin Iepan, autorul filmului documentar “Dracula – the fallen vampire” (“Dra­cula – vampirul căzut”) au luat poziţie în favoarea recunoaşterii valorii marelui actor lugojean, a cărui faimă nu are echivalent în România, decât în persoana actorului şi sportivului Johnny Weissmuller, interpretul altui apreciat personaj de ficţiune – Tarzan.

Într-un sondaj efectuat recent printre criticii şi istoricii de film americani, personajul Dracula interpretat de Lugosi, este al doilea ca popularitate din toate timpurile, după Superman-ul lui Cristopher Reeve.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.