Două proiecte inițiate de primarul Francisc Boldea, respinse de către consilierii locali

Coaliția majoritară din Consiliul Local Lugoj, formată din PSD+ALDE, a suferit o înfrângere importantă în prima ședința din acest an, ce a avut loc joi, 31 ianuarie.

Unul dintre membri acesteia a trecut de partea opoziției la votul unuia dintre proiectele ce vizau taxele percepute de la populație și agenți economici.

Consilierii locali ai opoziției s-au opus creșterii tarifelor de salubrizare practicate de Retim la Lugoj.

Decizia acestora a fost susținută și de consilierul coaliției majoritare, Ioan Haneș, de la ALDE. Cu un total de opt voturi împotrivă (PNL+PMP+USR+ALDE), proiectul inițiat de primarul Francisc Boldea, privind aprobarea modificării tarifelor practicate de către Retim Ecologic Service S.A. în raport cu utilizatorii serviciului de salubrizare pentru activitatea  de colectare și transport al deșeurilor municipale desfășurată în Zona 0 a județului Timiș, în baza contractului de delegare prin concesiune a activității de colectare și transport a deșeurilor nr.1746/22.09.2017, a picat.

Coaliția majoritară a adunat doar opt voturi (Galescu nu și-a exprimat votul și Savu a lipsit), iar pentru a trece proiectul era nevoie de cel puțin nouă voturi.

Proiectul a căzut la balotaj și are mici șanse să treacă, la următoarele ședințe de consiliu, dacă consilierul de la ALDE își va menține poziția. Conform unei ordonanțe de urgență a Guvernului, de la 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare costul de mediu denumit “contribuția pentru economia circulară”.

Valoarea acestei taxe a fost stabilită la 30 lei pe tona de deșeuri depozitată. Pe cale consecință Retimul va încerca să recupereze aceste costuri de la populație prin creșterea taxelor la abonați, la această mărire operatorul de salubritate propunând mărirea prețurilor percepute și pentru a acoperi creșterea salariului minim și a combustibilului.

Tariful plătit de lugojeni ar fi trebuit să crească de 6,99 de lei/persoană la 8,72 lei/persoană.

De această dată, consilierii locali ai opoziției și ALDE au reușit să-i ajute la propriu pe lugojeni, anulând o creștere a prețurilor la unul dintre serviciile de utilități publice.

Demersul opoziției în sprijinul lugojenilor nu a avut însă succes, l-a propunerea consilierului PNL Bogdan Blidariu, care a solicitat printr-un amendament la “proiectul privind aprobarea documentațiilor tehnico-economice ale unor lucrări de reparații de interes public” includerea în programul de reparații-reabilitări a trotuarului ce pornește de la Troița din Cotu-Mic, trece prin fața Școlii Eftimie-Murgu și se oprește la vis-a-vis de coborârea de pe pasarelă. Inițiativa a fost respinsă de către consilierii PSD.

Un alt proiect de hotărâre, inițiat de primarul Francisc Boldea, soldat cu un eșec a fost cel privind numirea unui nou membru în Consiliul de Administrație al societății ”Meridian 22”.

În urma desfășurării procedurii de selecție, pentru ocuparea postului vacant de membru a fost propus Adrian-Ovidiu Batori, care a fost singurul candidat înscris la concursul de selecție.

Surpriza a fost că la votul secret, acesta a adunat doar trei voturi pentru, dintre cei 17 aleși locali prezenți la ședință, ceea ce înseamnă că nici măcar social democrații nu au acceptat propunerea.

O ședință puțin altfel decât cele cu care am fost obișnuiți până acum, asta poate și datorită faptului că primarul Francisc Boldea a absentat de la întrunire, motiv tocmai bun pentru o mică revoluție…

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.