Dovada incompetenței în criza pestei porcine; aproape 250 000 de animale ucise! Guvernul a cerut abia ieri ajutor european!

Bilanţul pestei porcine capătă proporţii catastrofale. 12 judeţe au fost sau sunt afectate, iar numărul animalelor ucise se apropie de 250.000, arată comunicatul de joi al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Pesta porcină africană evoluează în 207 localităţi din 12 judeţe, cu un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abator şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 57 de cazuri la mistreţi, arată comunicatul ANSVSA.

În total au fost eliminaţi 232.722 de porci afectaţi de boală, de la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Cea mai afectată zonă este sud-estul ţării, unde boala a fost confirmată în 194 de localităţi, din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Giurgiu. Au fost ucişi 54.296 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A şi în abatorul aparţinând unei ferme, au fost ucişi 178.426 de porci.

Pe 13 august au fost stinse primele focare de PPA, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe, a mai anunţat ANSVSA.

Dovada încompetenţei; guvernul a cerut abia ieri ajutor european pentru pesta porcină!

Guvernul României a cerut ajutorul Comisiei Europene privind pesta porcină abia miercuri, cu o zi înainte de vizita în România a comisarului pe agricultură. Surse de la Bruxelles au confirmat informația pentru Realitatea TV.

Mai precis, solicitarea a fost făcută abia după ce Comisia Europeană a confirmat, oficial, că nu a primit nicio cerere oficială din partea României pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar în contextul crizei de Pestă Porcină Africană, potrivit răspunsului oferit portalului cursdeguvernare.ro de către purtătorului de cuvânt al CE Anca Păduraru.

Cu aproape 2 luni în urmă, ministrul Agriculturii Petre Daea afirma că a cerut sprijin pentru combaterea pestei porcine.

„Am socotit necesar, stimaţi colegi, să vă informez şi să mă folosesc de această întâlnire şi să solicit în numele ţării mele ajutor. De altfel, am transmis celor doi comisari, lui Phil (Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură n.r) şi lui Vytenis (Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate şi siguranţă alimentară n.r), o solicitare pentru un sprijin concret financiar, pentru a-i putea ajuta pe fermierii români greu încercaţi de prezenţa acestui virus şi de măsurile radicale de intervenţie necesare a fi luate”, a spus Petre Daea, potrivit Agerpres.

sursa: realitatea.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.