Efectele devastatoare ale celui mai violent incediu din ultimii ani

Fabrica Terpena din Orăştie a fost ruinată, iar depozitele sale au fost devastate de incendiul izbucnit marţi. Din nefericire, efectele acestuia sunt devastatoare. Apă şi aer poluat şi 100 de angajaţi pe rămaşi pe drumuri. 

Incendiul de la fabrica de uleiuri esenţiale şi chimicale aromatice a fost stins după o noapte întreagă în care la faţa locului au fost mobilizate forţe impresionante.

Flăcările neîncetate au fost mărite de numeroasele explozii ale butoaielor cu substanţe chimice, inflamabile. Miercuri dimineaţă, rămăşiţele fabricii încă fumegau, însă pericolul a fost îndepărtat în cea mai mare parte.

În urma incendiului a rămas un teren contaminat, ocupat de dărâmături şi mărfuri distruse. Cinci oameni au fost răniţi, dintre care un tânăr, transportat la o clinică din Timişoara, în stare gravă în urma arsurilor suferite. Incendiul a provocat si un adevărat dezastru economic şi social pentru comunitatea din Orăştie.

 

Afacerea de milioane de euro a fost pusă pe butuci de incendiu, iar cei peste 100 de angajaţi ai întreprinderii vor fi nevoiţi, cel mai probabil, să îşi caute alte locuri de muncă.

Aerul a fost poluat cu benzen și derivați ai acestuia, cu dioxid de sulf și compuși organici volatili, în perioada când incendiul a fost la cotele maxime, a declarat Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu.

Totuși, gazele au rămas sub limita admisă, potrivit măsurătorilor Agenției de Mediu Hunedoara. Râurile Mureș și Orăștie au fost grav afectate de poluarea produsă în urma incendiului de la fabrica de uleiuri din Orăștiei.

„A murit cam tot ce mișca în apă”, a fost declarația comisarului adjunct Robert Szep, de la Garda Națională de Mediu, referindu-se la pârâul Orăștie, aflat în imediata apropiere a halei incendiate. Acesta a fost poluat cu o peliculă ce s-a întins pe aproximativ trei kilometri, fapt ce a determinat o mortalitate piscicolă mare. „Colegii noștri de la Apele Române au intervenit cu niște flotoare cu care au reușit să rețină o parte din aceste substanțe organice care au ajuns în râul Orăștiei. Au instalat două baraje de retenție a substanțelor organice, una la revărsarea Râului Orăștiei în Mureș, iar cealaltă la 20 de kilometri pe Mureș, iar pelicula care mai plutește va fi reținută de acestea”, a declarat Robert Szep.

sursa: zhd.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.