Efectul Kovesi; noi parchete și tribunale își întrerup activitatea.

Votul pro-Kovesi de la Bruxelles le dă aripi și magistraților din România. 21 de tribunale și 30 de parchete din țară protestează și asigură doar urgențele.

Tribunalul București, Parchetul de pe lângă Tribunalul București, dar și procurorii din judecătoria sectorului 4 și judecătoria sectorului 1 au decis să se alăture revoltei instanțelor din țară față de OUG7 din acest an. La întoarcerea pe aeroportul de la București, Kovesi a declarat că, votul primit de ea, reprezintă un mesaj de încredere “pentru toţi procurorii şi judecătorii care lucrează sub presiune”.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au decis miercuri să îşi suspende activitatea până la data de 8 martie, în semn de protest faţă de adoptarea OUG 7 pe legile Justiţiei.

Potrivit unui comunicat remis miercuri, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a întrunit miercuri şi a decis suspendarea activităţii, cu excepţia cazurilor urgente, în intervalul 08,00 – 10,00, până la 8 martie, precum şi prelungirea măsurii suspendării activităţii nemijlocite cu publicul până la aceeaşi dată.

De asemenea, procurorii de la Parchetul Capitalei au hotărât să susţină demersul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a cere Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea OUG 7.

În plus, procurorii solicită ca titularii îndreptăţiţi să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la existenţa un conflict juridic de natură constituţională între Guvern, ca legiuitor delegat, şi autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG 7 pun Ministerul Public în imposibilitate să îşi exercite atribuţiile constituţionale.

Magistrații anunță un mare protest

Magistrații vor să iasă din nou în stradă. Anunțul a fost făcut de judecătorul Cristi Danileț. El preconizează că marele protest va fi peste două zile.

Între timp, Tribunalul București, Parchetul de pe lângă Tribunalul București, dar și procurorii din judecătoria sectorului 4 și judecătoria sectorului 1 au decis să se alăture revoltei instanțelor din țară față de ordonanța de urgență.

Instituțiile își vor suspenda activitatea câte o oră în fiecare zi până pe 8 martie, excepție va face judecătoria sectorului 1 unde perioada va fi una mult mai mare.

De altfel Președinta Instanței Supreme, Cristina Tarcea, doi vicepreședinți și peste 50 de judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție au semnat o scrisoare de protest față de ordonanța care modifică legile Justiției.

Ce spune premierul Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă nu dă înapoi: Justiția nu se negociază, a spus premierul în ședința de guvern. Tot ea i-a rugat pe miniștri să consulte toate părțile înainte să ia măsuri drastice.

La începutul ședinței de guvern de azi, Viorica Dăncilă a somat miniștrii din cabinetul său să se consulte cu cei afectați înainte de a da OUG.

“Așa cum știți, am început săptămâna cu consultări cu asociațiile de magistrați și ministrul Justiției pe OUG 7. Trebuie să se știe că am transmis invitația și DNA și DIICOT pentru că este de datoria primului ministru să discute cu toate părțile implicate. Nu a fost vorba despre o negociere așa cum au încercat unii să speculeze în spațiul public pentru că independența justiției și respectarea legii nu se negociază. Au fost discuții pentru identificarea celor mai bune soluții pentru respectarea drepturilor cetățenilor”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.

sursa: realitatea.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.