Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2 spun ”Nu” violenței!

Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 2 din Lugoj au celebrat, la începutul acestei săptămîni, Ziua Internaţională pentru Nonviolentă în şcoală. Pentru a marca acest eveniment, doamna profesor  psiholog Camelia Yvonne Tihoi, în echipă cu cadrele didactice şi Poliţia Municipiului Lugoj, a organizat şi susţinut o dezbatere pe tema violenţei din mediul şcolar.

Evenimentul a dorit promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi siguranţă, mesajul principal al acestei activităţi fiind: ”Educație în și prin pace, armonie, toleranță, solidaritate şi respect reciproc”.

Elevilor le-a fost explicată noţiunea de violenţă în şcoală, care reprezintă orice formă de manifestare a unor comportamente precum: bruscare, împingere, lovire, rănire, exprimare inadecvată sau jignitoare (poreclire, tachinare, ironizare, imitare, ameninţare, hărţuire). De asemenea, s-a pus în discuţie comportamentul care intră sub incidenţa legii (vandalism – provocarea de stricăciuni cu bună ştiinţă), dar şi comportamentul şcolar inadecvat (întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul cursurilor şi orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului şcolar în vigoare).

Atitudinea face diferența

Prin exemple de situaţii concrete, poliţiştii au dorit să convingă tinerii că atitudinea face de cele mai multe ori diferenţa între agresiune şi armonie, iar toleranţa şi comunicarea sunt soluţii mult mai eficiente de ieşire dintr-o situaţie problematică. Transmiterea informaţiilor s-a realizat sub formă de expunere şi prezentare, iar cele două clase ale ciclului primar, clasa a IV-a A şi clasa a IV-a B, alături de colegii lor mai mari, au vizionat imagini video educative menite să întărească veridicitatea informaţiilor transmise, în principal, sub forma unor recomandări preventive.

Nonviolența să devină un stil de viață

Directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 2 din Lugoj, profesor Florin Mariş, susţine şi încurajează realizarea activităţilor care au ca scop prevenirea violenţei în rândul elevilor, dar şi menţinerea unui climat adecvat bunei desfăşurări a actului educaţional din unitatea şcolară pe care o reprezintă: ”Permanent, prin toate acțiunile pe care le derulăm în  școală, promovăm nonviolența  și respectăm drepturile omului/copiilor. Ne dorim să creăm un mediu sigur, în care elevii noștri să se dezvolte armonios. Mesajul acestui eveniment, repetat zilnic, ar trebui să  modeleze întreaga educație a copiilor noștri, să le ghideze toate gândurile, dorințele, cuvintele sau acțiunile. Nonviolența să devină un stil de viață, un mod de a fi, de a te  exprima liber”, a declarat profesorul Florin Mariș.

În încheierea evenimentului, pentru a face cunoscute ideile şi convingerile şcolii în legătură cu tema abordată, elevii grupaţi în formă de inimă au înălţat baloane albe inscripţionate cu diverse mesaje de prevenire şi combatere a violenţei.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *