Europa, acoperită de un val de frig siberian. Șinele de tren din Polonia s-au fisurat

Aproape toată Europa dârdâie zilele acestea pentru că un val de frig siberian a acoperit mare parte din continent.

La Bruxelles, autorităţile au decis să îi ajute pe oamenii fără adăpost chiar şi împotriva voinţei lor.

Cei care sunt găsiţi că dorm pe stradă pot fi reţinuţi şi duşi de poliţişti în centre speciale. În schimb, sudul Franţei, Marea Britanie şi Italia au parte de ninsori neobişnuite.

Sudul Bulgariei s-a confruntat cu ninsori abundente, iar nordul – cu ger şi vânt nimicitor. Viscolul a lăsat fără electricitate mai multe aşezări din zone de munte şi sute de şcoli au fost închise.

Pe o autostradă din centrul ţării, mai multe TIR-uri s-au lovit, dând naştere unui blocaj uriaş. Şi polonezii îngheaţă. Cel puţin doi oameni, printre care un bărbat de 32 de ani, au murit din cauza gerului.

Şinele de cale ferată s-au fisurat pe un tronson din vestul ţării. Trenurile au întârziat ore în şir, iar călătorii au aşteptat garniturile în frig.

În Ungaria, apele lacului Balaton, cel mai mare din Europa Centrală, au îngheţat în apropierea malului. Termometrele au indicat luni minus 13 grade Celsius.

La Bruxelles, autorităţile le-au cerut poliţiştilor să îi reţină pe oamenii fără adăpost care nu acceptă să meargă de bunăvoie în centrele speciale. Ordinul a fost impus iniţial într-o suburbie, apoi şi în centrul oraşului. Oamenii străzii au fost duşi în camere încălzite, unde au fost consultaţi de medici.

Vincent De Wolf, primar: ”Ştim că cineva moare dacă rămâne afară la minus 10 grade Celsius. E inacceptabil. E inuman. Un primar are misiunea să-i protejeze pe oameni, chiar şi împotriva deciziei lor.”

Decizia va rămâne în vigoare până în opt martie. La Roma, prima zăpadă ceva mai consistentă din ultimii şase ani a dat peste cap transportul în comun, a închis şcolile şi principalele atracţii turistice.

Mai multe staţii de metrou au rămas deschise în timpul nopţii pentru a le servi drept adăpost oamenilor străzii. Departamentul pentru protecţie civilă a cerut luni ajutorul armatei ca să cureţe străzile. Pe de altă parte, primarul oraşului a fost criticat aspru pentru că a plecat în Mexic la o conferinţă privind schimbările climatice, în timp ce oraşul se confrunta cu probleme.

Nici francezii nu au scăpat de vremea rea. Ninsorile s-au extins până în sudul Franţei, în regiuni care rar au parte de ierni albe. În oraşul Grasse (GRAS), ninsoarea a fost motiv de mare bucurie pentru copiii care au făcut oameni de zăpadă şi s-au bătut cu bulgări.

Presa britanică avertiza că în Regat va fi mai frig ca în Arctica. Iar cei care au ieşit ieri afară au înclinat să-i dea dreptate. Vântul care a bătut cu putere a amplificat senzaţia de frig. Meteorologii spun că va ninge necontenit până mâine în estul Angliei, în Scoţia şi în Irlanda de Nord.

sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *