Explozie la mina Uricani; trei răniţi, un dispărut . Mina urma să fie închisă

Trei mineri au fost răniţi, iar al patrulea este cautat încă, luni dimineaţă, în urma unui accident ce a avut loc în mina Uricani. Primele informaţii arată că ortacii au fost victimele unei explozii.

Doi dintre minerii răniţi, luni dimineaţa, în mina Uricani, vor fi aduşi cu un singur elicopter la Spitalul de Arşi din Capitală, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

„Doi mineri din cei trei scoşi vor fi aduşi la Bucureşti, la Spitalul de Arşi. Ambele victime vor fi aduse cu un singur elicopter. Este vorba de spre elicopterul cel mare MI8”, a declarat sursa citată.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, luni, referitor la explozia care s-a produs la mina Uricani, că în zonă nu existau cabluri electrice care să ducă la producerea unui scurtcircuit sau la o explozie, şi că aceste date vor fi verificate în cadrul unei anchete a procurorilor.

„Mina Uricani, fiind pe un program de închidere cu termen de întrerupere a exploatării la sfârşitul anului şi încă o perioadă de doi ani de închidere, în acea zonă se efectuau lucrări de închidere. Se pare că s-a produs o explozie, cu toate că specialiştii din cadrul companiei „Închideri mine” spun că nu îşi dau seama cum s-ar fi realizat această explozie întrucât în zona respectivă nu sunt cabluri electrice care să producă un scurtcircuit şi să realizeze o aprindere, o explozie, dar asta va fi o anchetă ulterioară atât a parchetului, cât şi a Inspectoratului Teritorial de Muncă”, a explicat ministrul Energiei, la Digi24.

Sursa citată a precizat că hotărârea de guvern prin care s-a dispus închiderea minei nu a fost dată în acest an.

„În tot acest interval se fac lucrări de punere în siguranţă a minei. Întrucât va fi închisă şi abandonată, ea trebuie să beneficieze de mai multe lucrări de punere în siguranţă a minei, ţinând cont că nu va mai fi exploatată. (….) Era doar o zonă în care se realizau diguri de protecţie”, a mai spus Toma Petcu.

Purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate, a declarat că în mina Uricani se pare că a avut loc o explozie.

”Sunt patru victime prezumtive. Trei sunt găsite şi una dintre ele nu a fost găsită. Dintre cele trei găsite, una este în stare gravă”, a spus purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara.

La rândul său, prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, a declarat, pentru MEDIAFAX, că din informaţiile pe care le are până la ora transmiterii acestei ştiri în mină se aflau patru ortaci, dintre care trei au fost găsiţi şi sunt transportaţi la spital. Al patrulea miner este căutat de salvatori, a spus prefectul.

Bogdan Dănăiaţă, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, a confirmat că este vorba despre o explozie care s-a produs luni dimineaţă la mina Uricani.

”În momentul de faţă ştim cu siguranţă despre trei victime, în viaţă la momentul transportării către unităţile de primiri urgenţe Lupeni, respectiv Petroşani. Există posibilitatea celei de-a patra victime, pe care în acest moment salvatorii o caută. S-a întâmplat în subteran, undeva în zona sectorului 15″, a spus Bogdan Dănăiaţă.

Potrivit acestuia, minerii răniţi făceau lucrări de închidere la mina Uricani.

sursa: gandul.info

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.