Fabrica de oţet din Margina, de la faimă la ruină

Calea ferată Lugoj-Ilia, finalizată în 1910, atrage atenția multor investitori, iar procesul de transformare a micii comune Margina i-a startul o dată cu ridicarea fabricii pentru distilarea lemnului de fag, la comanda societății Rozskatol din Ungaria, pe baza unui proiect realizat în Germania.

În anul 1912 intră în funcțiune și rămâne activă până la sfârșitul Primului Război Mondial.

La nouă ani de la începerii activității, fabrica din Margina este cu capital majoritar românesc, iar în 1930 începe producerea acetonei.

Fabrica de oțet primește o lovitură de la prințul Sturdza, care intervine pe lângă Parlamentul României pentru a stopa producția pe motiv că este nociv.

La scurt timp este achiziționată o instalație de fabricare a oțetului din vin și dă în producție o secție de conserve de castraveți, cu o capacitate de 20 de vagoane pe sezon.

În perioada 1945-1947, fabrica își întrerupe producția, doar ca în 1948 să fie naționalizată și redenumită Distileria de Lemn Severin, sub a cărei nume activat 20 de ani, moment în care devine secție a Combinatului Solventul din Timișoara și unde au lucrat peste 600 de oameni.

Anul 1989 și Revoluția prinde fabrica din Margina în plin proces de extindere și modernizare.

Din 1990, odată cu privatizarea industriilor, faimoasa fabrică cunoaște un declin treptat ce a dus la colapsul acesteia.

În momentul de față doar locul și câteva ziduri mai amintește de măreața fabrică de oțet din Margina, dar și produsul acesteia care încă se găsește încă pe rafturile din România.

Acesta se produce la Hațeg, brandul fiind înregistrat la OSIM tot de o fabrică de oțet care nu avea succes cu propriul produs, iar acum “oțetul de Margina” se comercializează în peste un milion de sticle pe an.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *