Focarul de pestă porcină africană trage un semnal de alarmă; 32 de comune din Timiș, fără asistență veterinară!

În contextul confirmării pestei porcine în localitatea Belinț, președintele comisiei de agricultură din Consiliul Județean Timiș, Narcis Bobic, de profesie medic veterinar, trage un semnal de alarmă referitor la lipsa asistenței sanitar veterinar din județ.

“Știu că tuturor ne este greu acum, pe de o parte crescătorilor de porci, care se gândesc la pierderile economice, iar pe de cealaltă parte, medicilor veterinari din Timiș, aici mă refer la acei colegi care în momentul de față sunt fără obiectul muncii și aici trebuie să spunem lucrurile pe șleau. Da, în momentul în care scriu aceste lucruri, în județul Timiș, un număr de 32 de comune nu mai au asistență sanitar veterinară, deoarece contractele de prestări servicii s-au închis, la termen, la finele anului 2018 și nu au mai fost reînnoite”, a transmis Narcis Bobic.

Acesta a mai lansat un apel către gospodarii județului pe care îi roagă să dea dovadă de calm și responsabilitate și a transmis și un mesaj medicilor veterinari din Timiș.

“Din calitatea mea de medic veterinar practicant, activ în acest domeniu de peste 20 de ani și totodată ca și președinte al comisiei de agricultură din cadrul Consiliului Județean Timiș, doresc să fac un apel către crescătorii de animale din specia suine să dea dovadă de calm și responsabilitate. De asemenea, le recomand să viziteze mai des porcii în adăpost, iar dacă observă orice modificare a comportamentului acestora, să anunțe urgent medicii veterinari din comunitățile lor. Totodată, îi rog să nu intre în panică și să nu sacrifice porcii sau să-i ascundă, să nu cumpere porci fără documente sanitar veterinare, să nu permită accesul în zona de creștere a porcilor altor persoane, cu excepția medicilor veterinari. Mă simt nevoit sa fac un apel și către colegii mei, medicii veterinari din județul Timiș, respectați în comunitățile unde își desfășoară activitatea de ani buni, să răspundă oricărui apel ce vizează cazurile speciei suine”, a mai transmis președintele comisiei de agricultură din Consiliul Județean Timiș.

Și președintele Consiliului Județean Timiș, lugojeanul Călin Dobra, îndeamnă crescătorii de porci să trateze cu maximă seriozitate apelurile autorităților și să aplice toate măsurile care le sunt solicitate pentru a limita extinderea bolii.

“Grija cetățenilor și a autorităților a ferit pentru mult timp județul nostru de pesta porcină africană, însă, când te lupți cu asemenea epidemii, nici o măsură nu este suficientă. Astfel, de curând, a fost confirmat primul focar al bolii în Timiș. Stimați timișeni, vă rog să tratați cu maximă seriozitate apelurile autorităților și să aplicați toate măsurile care vă sunt solicitate. Doar împreună putem limita extinderea bolii. În acest moment, trebuie să înceteze orice interes personal, prioritatea fiind binele comun. Vă asigur că sunt informat în permanență despre evoluția situației și am încredere că instituțiile abilitate fac tot ce se poate pentru a limita boala. Noi, la Consiliul Județean, vom răspunde prompt tuturor solicitărilor de sprijin“, a declarat Călin Dobra.

Deocamdată, pesta porcină africană a fost confirmată în Timiș, doar la porci din gospodăria din comuna Belinţ, după cum anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență, iar gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

La Bârna e foarte posibil să se declare suspiciune și ulterior confirmare. S-au mai recoltat probe de sânge de la Beba Veche și de la Lovrin, de la niște purcei care nu au legătură cu filiera aceasta, dar trebuie verificați.

Vânzătorul care a făcut trafic cu animale fără acte veterinare și a contaminat două judeţe, cu porcii infectaţi din judeţul Bihor, aflat de multe luni pe harta gripei porcine, s-a ales cu dosar penal şi riscă de la 6 luni la 2 ani de închisoare.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.