Folclor autentic, promovat de copii la Festivalul ”Cânt şi joc ca prin Banat”

Şcoala Gimnazială Balinţ în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Județean Timiş şi Consiliul Județean Timiș a organizat şi anul acesta Festivalul ”Cânt şi joc ca prin Banat”, care a ajuns la cea de a VIII-a ediție.

La începerea evenimentului Mihaela Kristof, directoarea instituției de învățământ din Balinț, a urat bun venit și mult succes tuturor concurenților, iar primarul comunei, Dănuț Crașovan, a dat startul festivalului-concurs.

La manifestare au participat elevi din mai multe școli din judeţul Timiş (Coștei, Belinț, Găvojdia și școli din Lugoj) cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani.

Festivalul a avut trei secțiuni: dans popular, soliști vocali și recitatori în grai popular. Elevii au prezentat portul popular, jocul, dar mai ales cântecul specific zonei din care provin şi au delectat publicul spectator cu un program artistic deosebit. S-a urmărit promovarea folclorului autentic şi păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor din zona Banatului.

Toți participanții în calitate de dansator, recitator sau solist vocal au primit diplome de excelență și premii, iar profesorii coordonatori au fost felicitați și elogiați.

S-au remarcat în mod deosebit dansatorii de la Ansamblurile de dansuri ”Lugojana” din Lugoj și ”Bănățanu” din Găvojdia, coordonate de Puiu Munteanu, și ”Hora Belințului” coordonată de Adrian Zîmbran și Ioan Popovici.

Evenimentul a avut impactul scontat şi a fost imposibil să nu te pierzi în ploaia de culori a costumelor, amestecată cu rafala de sunet care venea din vocile graţioase ale copiilor şi din fiecare instrument muzical ”angrenat” într-o veselie generală de variaţii artistice.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.