Fost deputat PSD, despre cum îşi ascund averile politicienii: Circa 350 de firme căpuşează 1% din bugetul ţării

Explicaţia pentru averile foarte mari pe care le au unii politicieni stă în legea privind acţiunile nenominale la purtător, explică fostul deputat PSD Alin Teodorescu, fost consilier al lui Adrian Năstase, care spune că e vorba despre un singur rând din Legea 15 şi Legea 30 pe 1990 care dă posibilitatea de a deţine acest tip de acţiuni. El susţine că 1% din bugetul ţării se scurge către aproximativ 350 de astfel de firme, unele offshore şi că 500-600 de persoane aflate la conducerea României după Revoluţie au putut fura estimativ 30 de miliarde de euro, dacă e să ne luăm după o estimare a SRI din 1997, care spunea că se fura atunci în jur de 30% din bugetul României.

„Politicienii au participat la gestiunea fondurilor publice. În România, în ultimii 30 de ani, au fost aproape 1000 de miliarde de euro. Dacă 3% s-au furat, dar s-au furat, după primul raport SRI cel din 1997 se furau 30%, dar hai să zicem că s-au furat 3%, înseamnă 30 de miliarde de euro, pentru 500-600 de oameni care se aflau în funcţii de conducere”, a spus Alin Teodorescu, fost deputat PSD, la Digi24, explicând că Legile 15 şi 30 din 1990 sunt cele care permit posesia de astfel de acţiuni.

Sociologul a precizat că reglementările sunt făcute după o lege interbelică şi că, dacă ar fi modificate, proprietarii cu mari averi ar trebui să-şi declare anual toate bunurile şi atunci s-ar afla exact şi cine ce deţine.

„E o copie după o lege interbelică şi care se poate modifica imediat, sunt 350 de firme cu acţiuni la purtător, printre care si Teldrum, care nu are nici o legătura cu Dragnea. Dacă se modifică legea, aceste firme ar trebui să-şi dezvăluie proprietarul. Sunt 350 de firme în ţară în această situaţie. Prin ele se scurge, după unele estimări, aproximativ 1% din bugetul anual”, a mai spus Teodorescu.

Acesta a făcut referire la firmele offshore care câştigă achiziţii importante în SEAP, precizând că, de fapt, şi proprietarii Teldrum figurează că sunt în paradisuri fiscale de tipul Brazilia, Madagascar sau Indonezia, subliniid că datele sunt publice, la Registrul Comerţului.

„Sunt anumite grupuri care fac studii. Veţi vedea că proprietarii lui Teldrum sunt în Brazilia, Madagascar, Cipru şi probabil Indonezia, nu ştiu, inventez, sunt off shore-uri. Uitaţi-vă câte off-shore-uri câştigă licitaţii mari pe SEAP”, a mai spus Teodorescu.

sursa: gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *