GRIPA, bilanț alarmant; numărul deceselor a ajuns la 34!

Gripa face ravagii printre români! Bilanțul deceselor a ajuns la 34, dar se schimbă de la o zi la alta. Suntem în prag de epidemie, iar autoritățile sunt în alertă. Au fost luate și primele măsuri. Mâine școlile din toată țara vor fi închise.

Numarul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% fata de nivelul asteptat, potrivit unui anunt facut de Ministerul Sanatatii. Conform raportarilor INSP, saptamana 14-20 ianuarie a avut un caracter epidemic, la fel ca si saptamana anterioara acesteia.

Conform specialistilor, daca si cea de a 3-a saptamana consecutiv isi va mentine caracterul epidemic, va fi declarata epidemia de gripa, transmite MS.

Numarul deceselor provocate de gripa creste de la o zi la alta. Bilantul a ajuns la 34 de romani care au murit de cand a inceput sezonul virozelor respiratorii.

Ministerul Sanatatii a achizitionat 25.000 de doze de vaccin

In urma analizei solicitarilor transmise de medicii de familie si centralizate de Directiile de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii a demarat procedurile pentru a achizitiona suplimentar un numar de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.

“Este imbucurator faptul ca numarul persoanelor din categoriile de risc au ales sa se vaccineze in numar mai mare in acest sezon, astfel incat din cele 1.300.000 de doze achizitionate initial de Ministerul Sanatatii mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000.

Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a gripei, de aceea am decis sa suplimentam numarul de vaccinuri gripale pentru a oferi protectie unui numar cat mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asiguram vaccinarea gratuita. Vom urgenta procedurile de achizitie si estimam ca saptamana viitoare poate incepe distribuirea acestora catre medicii de familie”, a adaugat Sorina Pintea.

Iata recomandarile specialistilor pentru evitarea imbolnavirilor si a raspandirii virusului gripal:

– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare;

– Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;

– Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);

– Igiena adecvata a maniilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;

– Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;

– Continuarea vaccinarii antigripale.

In functie de situatia epidemiologica, unitatile sanitare sunt responsabile sa limiteze accesul vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc crescut, conchide Ministerul Sanatatii.

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.