Guvernul merge mai departe cu proiectul de rectificare bugetară fără avizul CSAT

Guvernul nu ţine cont de recomandarea lui Klaus Iohannis! Viorica Dăncilă a anunţat în deschiderea şedinţei de Guvern că Executivul merge mai departe cu proiectul de rectificare bugetară. 

“Soluţia aleasă de Guvern este sa mearga mai departe cu proiectul de recficare bugetară, fermierii au nevoie de sprijin financiar. Pana la un punct pot intelege nemultumirea preşedintelui legată de diminuarea unor fonduri pe care nu le-a cheltuit, il asigur ca nicio instituţie a statului nu va ramane fara bani”, a spus Viorica Dăncilă.

Anunţul vine după ce tot marţi, preşedintele României, Klaus Iohannis, cheamă Guvernul la consultări pe tema rectificării bugetare.

Deşi a fost invitată la consultări la Cotroceni, joi, 6 septembrie, Viorica Dăncilă face vizită de două zile în Spania, unde va fi primită în audienţă la Palatul Zarzuela de către regele Felipe al VI-lea.

Marţi, preşedinte Iohannis a suspendat şedinţa CSAT, până când Guvernul va veni cu o nouă varianta de buget care să nu taie banii serviciilor secrete.

În acelaşi timp, Guvernul acuza că amânarea rectificării bugetare ar putea afecta plata unor salarii, şi derularea unor investiţii.

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost suspendată după doar 40 de minute. Preşedintele României a anunţat că nu s-a ajuns la o înţelegere pe tema rectificării bugetare. Iohannis spunea că reducerile din bugetele tuturor serviciilor secrete sunt ″şicane politice″⁣ şi că guvernul nu are motive reale să facă asta.

Înaintea CSAT, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că este nevoie de consens, dar nu este obligatoriu. După suspendarea şedinţei, acesta a anunţat că dacă se mai întârzie rectificarea bugetară pentru septembrie nu mai sunt bani pentru toate salariile.

“Orice întârziere a rectificării bugetare poate crea efecte negative. Parte de salarii, în septembrie, rămâne neacoperită pentru entităţi la nivel public. Dacă se mentine blocajul, parte de investiţii poate să aibă de suferit şi cu blocaje în derularea de proiecte publice. La nivel local, proiecte în curs de derulare care pot întâmpina dificultăţi. Efectul neplăcut al pestei porcine, sunt prevăzute în rectificarea bugetului pentru compensaţii în cazul animale sacrificate”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

De asemenea, ministrul de Finanțe a lansat un atac la adresa șefului statului, Klaus Iohannis, după suspendarea ședinței CSAT.

“Opinia celor prezenți diferă față de concluzia pe care domnul președinte a explicat-o public. Cred că este obligatoriu și de bun- simț să avem desecretizarea stenogramei din ședința CSAT”, a declarat Eugen Teodorovici. “Guvernul are obligaţia de a cere şi nu de a aştepta un aviz al CSAT” a mai afirmat ministrul Teodorovici.

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.