Hram la Mănăstirea Româneşti! Sunt aşteptați peste o mie de pelerini

Mănăstirea ”Izvorul lui Miron” Româneşti îşi va serba hramul, pe data de 20 iulie, de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Slujba religioasă va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Ioan, Mitropolitul Banatului.

Evenimentul, organizat în incinta frumosului domeniu monahal, atrage mii de pe­le­rini şi credincioşi, care an de an poposesc acolo cu câteva zile înainte, pentru a se re­cu­lege şi a se ruga în linişte. An de an la Româneşti sunt pre­zenţi peste 1000 de oameni.

”Oficiile religioase încep încă din data de 19 iulie, de la orele 19, cu slujba de Ve­cer­nie, urmată de Litie. Apoi va fi Utrenia cu priveghere şi se va citi Acatistul Sfântului Ilie. La ora 1 noaptea va fi Sfânta Liturghie. Dimineaţa, la ora 6,30 se sfinţeşte apa la izvor, la ora 7 va fi oficiată taina Sfântului Maslu, iar la ora 9 îl vom întâmpina pe Înalt Prea Sfinţitul Ioan, mitropolitul Ba­natului. La 9,30 va începe Liturghia Arhierească, după care în jurul prânzului va avea loc o agapă creştină pen­tru pelerini, toţi cei prezenţi fiind serviţi cu sarmale”, ne-a declarat P.O Bujor Păcurar, protopopul Făgetului.

Orga­ni­zarea intră în atribuţiunile călugăriţelor, mănăstirea fiind transformată în urmă cu doi ani într-una de maici.

Ctitorită de primul patriarh

Mănăstirea ”Izvorul lui Mi­ron” de la Româneşti a fost cti­torită de Miron Cristea, pri­mul patriarh al României.

În anul 1910, pe când era doar e­piscop de Caransebeş, acesta a făcut o vizită canonică în pa­rohiile din aceste locuri şi se­sizând frumuseţea pe­i­sa­ju­lui, a hotărât zidirea unei mă­năstiri pe locul numit ”Balta caldă“.

Temelia bi­se­ricii s-a pus în anul 1912, prin dania fa­miliei Glava din Ro­mâ­neşti. A fost terminată în 1929 şi inaugurată în 1931.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *