Huiduieli şi ameninţări la ședința consiliului local

Sala de şedinţe din cadrul Primăriei Lugoj a fost arhiplină la şedinţa extraordinară a Consiliului Local de joi, 8 februarie, care a avut pe ordinea de zi proiectul de preluare gratuită a drumului de acces din cartierul de case Militari plus un fost dormitor de soldaţi, de la Ministerul Apărării în schimbul a 30 de apartamente cedate ulterior armatei şi proiectul de aprobare al bugetului local pentru 2018.

Interesul asistenţei prezente, formate în număr mare din membri ai aşa-numitei Societăţi Civile, revoluţionari, membri ai echipei de fotbal din Liga a 4-a a CSM şi locuitori din cartierul Militari, a fost votul pentru intrarea din strada Timişoarei în cartierul de la fosta unitate militară,  proiect dorit de autorităţile locale şi respins până la această şedinţă de patru ori, fiind considerat păgubos pentru municipiu, de consilierii PNL (Agache, Blidariu), PMP (Corneanu, Fedor) şi foştii independenţi  (Anghel şi Brânduşoni).

Lovitură de teatru a consilierului independent Marius Martinescu. Șah la Boldea

Situaţia s-a tensionat la scurt timp după începerea şedinţei, când s-a votat proiectul de la primul punct al ordinii de zi: “solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea din domeniul public al Statului Român şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Municipiului Lugoj, judeţul Timiş, a unei părţi din imobilul 1252 situat în municipiul Lugoj str. Timişoarei, nr. 124”.

Deşi părea că de această dată va trece, proiectul la această şedinţă având nevoie în urma revocării din fotoliul de consilier local a fostului liberal Ioan Ambruş, de doar 12 voturi, faţă de 13 la celelalte patru şedinţe la care a fost pe ordinea de zi (la proiectele cu interes patrimonial este nevoie de două treimi din numărul consilierilor, 19 în formulă completă), administraţia locală, a fost luată prin surprindere însă de votul consilierului independent Marius Martinescu.

La şedinţele precedente acesta a susţinut proiectul alături de cei ai coaliţiei PSD+ALDE (11 consilieri). Acum fostul primar s-a răzgândit şi a votat prin abţinere, proiectul fiind respins a cincea oară. Gestul acestuia a fost taxat imediat de primarul municipiului.

“Până acum aţi votat pentru cartier… Acum nu mai vreţi?… (s-a adresat sălii). Asistăm astăzi la o mârşăvie în Consiliul Local. Noi am votat amendamentul d-lui Martinescu de două ori, iar acum când aveam nevoie de 12 voturi nu mai vrea… Aţi votat înainte când aţi ştiut că aveam nevoie de 13 voturi. Dacă votul era sincer se vedea astăzi. Nu vă bateţi joc de oameni! Acum e bătaie de joc! O să pun proiectul de 20 de ori pe ordinea de zi. Îmi pare rău pentru oameni. Am să pun şi în 22 februarie şi în martie, şi în aprilie şi în mai. Oamenii au dat nişte bani , şi-au construit locuinţe. Am rămas singurul oraş în România unde nu s-a votat, proiecte ca ale noastre mai sunt în alte oraşe din ţară, în toate se poate, la noi nu”, a spus Francisc Boldea.

Nu votezi cum vrea stăpânirea, te opui dezvoltării oraşului şi atunci are grijă să-ţi arate direcţia bună “Societatea Civilă”

“Demisia, hoţii” s-a strigat în completare din sală. Preşedintele de şedinţă Fedor Maşniţă a fost depăşit de situaţie, iar minutele care au urmat au fost la dispoziţia totală a protestarilor.

“Nu mai vrem să ne întoarcem la perioada lui Martinescu, în care timp 12 ani nu s-a făcut nimic în oraş. Vrem dezvoltare. Ruşine să vă fie. Vă cerem demisia!”, a fost intervenţia Danielei Lungu, reprezentanta cea mai vocală a autorevendicatei Societăţi Civile, care susţine proiectele actualului executiv local.

“Constat că sunteţi împotriva dezvoltării oraşului. Data viitoare vom şi mai mulţi. Dacă nu se întâmplă nimic vom trece la măsuri extreme, vom picheta instituţiile conform legii. Nu se mai poate face nimic în oraş că nu vrea unul sau altul. Oraşul are nevoie de dezvoltare”, a spus revoluţionarul Nicolae Toma.

“Lăsaţi culoarea politică. Suntem lugojeni toţi, să ne unim pentru oraş, nu să ne mâncăm ca şi câinii”, a susţinut revoluţionarul Andrei, bine-cunoscut veteran al lumii instrumental-muzicale din Lugoj.

Nervii au răbufnit din toate părţile.

“Pe timpul lui Martinescu s-au vândut clădiri de patrimoniu la preţuri de nimic. Atunci nu s-a opus nimeni. Cu cât le-aţi cumpărat nu spuneţi”, a comentat  Alin Cimponeriu reprezentantul în Consiliul Local al satului Tapia.

“Spuneţi cine le-a cumpărat”, a cerut consilierul Mihai Anghel.

“Vă spun eu. Domnule Agache cu cât aţi cumpărat centralele de la Martinescu şi terenul şi clădirile de la fabrică?” a spus Boldea.

“Vă dau centralele înapoi. Vi le dau pe toate dacă le vreţi. Dacă aveţi suspiciuni faceţi demersuri legale şi verificaţi. Nu aţi fost în consiliu când s-a votat?…”, a replicat consilierul liberal Mihai Agache.

Tonul a devenit din ce în ce mai ridicat. Celor care nu au aprobat proiectul pentru cartierul Militari li s-a cerut explicaţii.

“Să vă motivaţi votul public. Demisia! Toţi cei care aţi votat împotrivă”. a insistat Daniela Lungu, de la Societatea Civilă.

“Consider că este un proiect păgubos pentru municipiu”, a motivat Maşniţă.

Lucrurile au degenerat chiar în ameninţări directe.

“Ruşine Martinescu. Să nu mai ieşiţi pe stradă”, a avertizat o voce dintre cei de faţă.

Mitraliat de peste tot consilierul independet a avut “ghinionul” să fie surprins urmărind Facebook-ul pe telefonul mobil.

“Pe banii noştrii Martinescu toată şedinţa a stat pe Facebook. Ne sfidează. Demisia. Am stat lângă el şi l-am văzut”, l-a pârât Daniela Lungu pe predecesorul ocupant al primului fotoliu din municipiu.

“Staţi aici şi nu faceţi nimic. Nu vă meritaţi banii, toţi” s-a alăturat o altă voce.

Prezent în sală, Doru Ursulescu, primul peşedinte al consiliului provizoriu format de revoluţionarii lugojeni în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, a atenţionat:

“Noi îl sprijinim pe primar atâta timp cât asigură dezvoltarea municipiului. La fel am fi făcut pentru oricine ar fi făcut bine pentru oraş. De fapt aici sunt numai mici frecuşuri. Vom face mobilizare din om în om, din casă în casă să sprijinim proiectele de dezvoltare pentru oraş”.

“Lugojul nu iese în pierdere cât sunt eu primar. Dacă trebuie să plătim, plătim de la cetăţeni şi pentru cetăţeni. E puşcărie curată să cumpărăm când se dă gratis, eu nu semnez. Dacă facem drumul pe la Agricol trebuie să luăm teren de la toţi, că avem nevoie de un drum de 9 metri, aşa ne cere legea. Ce s-a făcut acum e numai pe ambiţie şi pe prostie. Proiectul nu a trecut dintr-un motiv abject, pe care nu-l înţeleg”, a concluzionat edilul municipiului.

“Martinescu să-şi dea demisia. Ne sfidează. Domnule primar suntem alături de dumneavoastră”, a clarificat Daniela Lungu.

“Nu vă meritaţi banii” s-a strigat în timp ce susţinătorii proiectului pentru cartierul Militari şi ai administraţiei locale au părăsit sala, după ce primarul a solicitat ca aleşii să fie lăsaţi să dezbată şi să voteze proiectul de buget, al doilea punct de pe ordinea de zi.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.