Impozite mai mari la Timișoara, din 2019

Timișorenii vor plăti impozite mai mari începând de anul viitor, mai ales dacă au mașini și clădiri pentru afaceri sau terenuri în proprietate. Decizia a fost luată miercuri de consilierii locali, care au hotărât și introducerea unei taxe speciale de căsătorie, de 1.000 de lei, pentru cei care vor să se cunune în altă parte în afară de Casa Căsătoriilor.

Crește din 2019 impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice. Vor crește și impozitele pe mașini, precum și cele pe terenuri.

„Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul de clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii (n.r. acum e 0,08%). Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,6% asupra valorii impozabile (n.r. acum e 0,2%). Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii (n.r. acum e 0,08%). Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii (n.r. acum e 1%). Impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se majorează cu o cotă de 50% din cota de impozit stabilită”, se arată în hotărârea adoptată de aleșii locali.

Practic, cei care au clădiri pe care le folosesc pentru afaceri plătesc impozite cu 50% mai mari începând de anul viitor, dar reprezentanții PMT spun că acest lucru nu înseamnă foarte mult și că oricum suntem sub limita permisă de lege.

De la anul cresc și impozitele pe teren, urmând ca acestea să se dubleze în toate zonele orașului.

„Părerea mea de specialist este că aceste impozite nu vor pune greutăți foarte mari nici agenților economici și nici persoanelor fizice”, a spus Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Timișoara.

Potrivit proiectului de hotărâre, „impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majorează cu o cotă adițională de 50% față de nivelul impozitului stabilit”. În cazul mijloacelor de transport hibride impozitul se reduce cu 100%.

Reprezentanții Direcției Fiscale spun că în Timișoara există în jur de 165.000 de mijloace de transport pentru care se plătește impozit.

Tot din 2019 se introduce și taxa hotelieră, zisă și taxa de turism, despre care s-a mai vorbit în trecut la Timișoara. Va fi de 2% din tariful de cazare fără TVA.

Totodată, a fost majorată taxa pentru eliberarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, de la 20 la 40 de lei. Au dispărut însă din propunere unele dintre taxele speciale privind oficierea căsătoriei. A rămas una singură, pentru cei care vor să le fie oficiată căsătoria în altă parte decât la Casa Căsătoriilor, o taxă de 1.000 de lei, exceptând persoanele cu dizabilități sau persoanele aflate în detenție. Avem și o cotă taxă pentru servicii de reclamă și publicitate, de 3%.

„Majorările sunt în zona impozitelor pe clădiri datorate de persoanele juridice care fac afaceri și a celor datorate de persoanele fizice care folosesc proprietatea în scop nerezidențial, tot pentru afaceri. Cei care închiriază pentru locuire sunt pentru locuire. La terenuri se dublează impozitul, la toate terenurile deținute de timișoreni. Se pleacă de la 0,68 de bani la 1,34 bani pe metru pătrat. Când zicem o majorare cu 50% la mijloace de transport ni se pare mult, dar dacă vorbim în mărime absolută și vedem că e vorba de 2,5 lei/lună e altceva. 92% din contribuabili plătesc sume mici, 44% din ei plătesc 30 de lei în plus pe an și încă 44% plătesc 70 de lei pe an în plus la impozitul pe mijlocul de transport, iar 0,5% o să plătească pentru motoare mai mari de 3.000, de la 3.000 sau 4.000 de lei pe an la 6.000 de lei pe an, dar numărul este nesemnificativ”, ne-a explicat Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale din cadrul Primăriei Timișoara.

Se acordă în continuare scutiri de impozite pentru diverse clădiri și terenuri, iar cei care plătesc dările către buget integral până în 31 martie 2019 beneficiază în continuare de o bonificație de 10%.

Reprezentanții primăriei susțin că, după calculele lor, de anul viitor se vor încasa cu 75 de milioane de lei în plus la bugetul local, în urma creșterii impozitelor pe 2019.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 14 voturi „pentru”, trei „împotrivă” și șase „abțineri”.

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.