Inflaţia, de neoprit. S-au scumpit gazele, combustibilii, energia electrică și alimentele

Economia României a avut, anul trecut, un avans de 7%. Este cea mai mare creştere din 2008 până acum, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Am depăşit astfel chiar şi China, care a avut, anul trecut, un avans de 6,9 la sută. Însă şi inflaţia creşte într-un ritm accelerat. În ianuarie, rata anuală a urcat la 4,3 la sută şi a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani. Cel mai mult s-au scumpit luna trecută gazele, energia, combustibilii, fructele şi legumele.

În plină iarnă, chiar dacă una blândă, s-au scumpit toate sursele de încălzire: cel mai mult gazele, dar şi energia electrică şi termică.

În Bucureşti, scumpirile le-au resimțit mai acut cei care folosesc gazele pentru încălzirea locuinţelor.

Dintre alimente, în ianuarie s-au scumpit cel mai mult fructele şi legumele, multe importate la un curs euro-leu în creştere.

S-au scumpit însă luna trecută şi carnea de vită, brânza şi untul. În schimb, ouăle s-au ieftinit, după creşterile spectaculoase de la finalul anului trecut.

Deocamdată, consumul a impulsionat deopotrivă inflația, care a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani. Dar și creșterea economică, de 7 la sută, de anul trecut, un record din 2008 încoace.

Pus în faţa noilor date, ministrul Finanţelor a spus că va discuta subiectul cu reprezentanții BNR.

Prognoza Băncii Naţionale arată o rată anuală a inflaţiei în creştere şi în următoarele luni, până la un maxim de 5% până la Paște, urmată de o temperare a scumpirilor în a doua jumătate a anului.

sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.