Investigaţii de amploare într-un caz de suspiciune de fraudare a fondurilor europene

Procurorii DNA au demarat o serie de cercetări în cazul suspiciunii de fraudare a fondurilor europene obţinute printr-un program social desfăşurat de un ONG în oraşul Sântana, judeţul Arad, prin intermediul căruia zeci de localnice ar fi obţinut ilegal bani după ce ar fi declarat în fals că au fost abuzate de soţi. Printre persoanele care ar fi beneficiat de bani se află şi opt angajate ale Primăriei Sântana.

Surse din cadrul administraţiei locale din oraşul arădean Sântana au declarat pentru News.ro că în cazul suspiciunii de fraudare a unor fonduri europene destinate femeilor abuzate de soţi, care face obiectul unor verificări ale Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), există un dosar şi la DNA.

”În acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă. Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”, arată DNA în comunicarea transmisă News.ro.

Procurorii au refuzat să ofere, în acest stadiu al anchetei, informaţii cu privire la prejudiciul care ar fi fost creat şi numărul femeilor care ar fi beneficiat ilegal de fonduri europene.

”Timp de două zile, doi inspectori de la Departamentul pentru Luptă Antifraudă (instituţia din România de contact cu OLAF din cadrul Comisiei Europene – n.r.) au fost la noi. Le-am dat un birou în care să-şi desfăşoare activitatea, dar Primăria nu are nicio implicare în acel program, derulat de un ONG. Am fost informaţi că opt angajate ale Primăriei au fost audiate. Acestea şi-au depus dosarele la nişte evaluatori şi au fost admise în program”, a spus primarul.

În urmă cu două săptămâni, OLAF a trimis inspectori la Sântana pentru a ancheta modul în care au fost cheltuite fonduri europene alocate prin programul „Start pentru o nouă viaţă în comunitate”, desfăşurat în perioada 2015-2016 şi destinat femeilor abuzate de soţi.

Zeci de femei ar fi declarat în fals că au fost victime, pentru a putea fi admise în program, având astfel beneficii financiare.

”Mai multe persoane din comuna Macea au prezentat ca adevărată o situaţie  nereală pentru a se putea încadra în programul <<START – O viaţă de calitate în siguranţă>>, organizat de Ministerul Muncii şi de Academia Naţională de Informaţii <<Mihai Viteazul>>, în colaborare cu o fundaţie din Bucureşti, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust, persoane care astfel au pricinuit o pagubă în cuantum de câte 6000 de lei fiecare”, se preciza în comunicat.

sursa: observator.tv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *