Iohannis, atac dur la PSD: prima grijă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor

După cea mai tensionată săptămână din politica românească din ultimii ani, cu sute de mii de oameni în stradă şi PSD împins să abroge ordonanţa pentru modificarea codurilor penale, preşedintele Klaus Iohannis a venit astăzi în parlament pentru a adresa un mesaj pe tema justiţiei.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis

M-aş fi adresat şi Guvernlui, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja.

Noilor parlamentari şi vechilor parlamentari vă doresc deopotrivă succes şi un mandat plin de realizări. Aş fi vrut astăzi, în condiţii normale, la început de mandat, să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aş fi putut să vă vorbesc despre Centenar, în 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român modern. Aş fi putut să vorbesc despre proiectul de ţară, cu toţii ne dorim o Românie puternică şi prosperă, să-i meargă mai bine.

Dar vremurile nu sunt obişnuite şi suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Naţiunea e în alertă, e vie şi e foarte nemulţumită. 80% dintre români consideră că ţara merge în direcţia greşită. Cum s-a ajuns aici la doar o lună după alegeri? În 11 decembrie, PSD-ul a repurtat o mare victorie, dar după aceea, doamnelor şi domnilor, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a ocupat de altceva.

“Pohta ce-aţi pohtit”, grija ce aţi avut-o se vede că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului a fost prioritate, grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi.Care sunt soluţiile pentru a ieşi din acest impas? Retragerea ordonanţei 13 şi demiterea chinuită a unui ministru sunt cu siguranţă prea puţin. Asta este marja de manevră, cine trebuie să vină cu soluţia?In mod natural cel care a creat problema. PSD-ul.

Aţi obosit deja! Ghinion!Doamnelor şi domnilor, preşedinţii celor două camere încearcă să acrediteze în spaţiul public ideea că eu nu aş digera rezultatul votului, că eu aş încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat. Afirmă în spaţiul public că aş dori răsturnarea Guvernului legitim. Nu! Fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi! Dar nu oricum, nu oricum!

Legiferaţi pentru România, daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme! Conduceţi, dar conduceţi responsbil. Sunt mari aşteptări, lumea v-a votat pentru că v-a crezut, ce aţi promis, faceţi! Sunt mari aşteptări din partea mediului economic, e nevoie de o guvernare transparentă. Nu vă bateţi joc de România! Păstraţi trendul ascendent, păstraţi creşterea economică! Sunt aşteptări mari, România este o oază de stabilitate, lumea are mari aşteptări de la noi, să nu-i dezamăgim.

Dacă PSD-ul care a creat această criză nu o rezolvă urgent, voi convoca în virtutea atribuţiilor preşedintelui, consultări la Cotroceni, pentru a vedea care sunt soluţiile posibile. Ce fel de naţiune vrem să fim? Una puternică, prosperă, care îşi construieşte un stat de drept şi îl respectă, o naţiune care se poate mândri cu o justiţie independentă, unde autorităţile colaborează loial, cu un guvern puternic? Sau vrem să fim o naţiune slabă, dispreţuită, care pune totul în joc pentru a-i salva pe câţiva politicieni din situaţii dificile? Merită România un aşa sacrificiu pentru câţiva politicieni? Acesta este scopul referendumului.

Asta este întrebarea: ce fel de naţiune vrem să fim? Şi pentru a afla realmente voinţa suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Aştept de la Parlament răspunsul pentru solicitarea mea, imediat după primirea răspunsului voi convoca referendumul.

Probabil aţi urmărit imaginile de la demonstraţiile care au avut loc în ultimele zile, multe demonstraţii, cea mai mare în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, dar şi în multe alte localităţi. Au fost demonstraţii ample, localităţi unde nu au fost demonstraţii la Revoluţie. Incredibil! Imaginea aceea splendidă din Piaţa Victoriei, cu telefoanele luminate, cred că o ştiţi cu toţii. Iată, când politicienii au încercat să ducă democraţia în coridoare întunecate, românii au ieşit în stradă şi au readus lumina în procesul democratic.

Democraţia trebuie ţinută vie, apărată zi de zi, nu este niciodată de la sine înţeleasă. Şi pentru democraţie e nevoie de educaţie şi îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie. Să păstrăm, aşadar, democraţia vie şi ţara curată, pentru generaţiile care vin după noi, pentru viitorul României.

sursa: gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *