Iohannis: Procurorii nu trebuie să fie controlați politic, nu pot fi în subordinea unui politician, fie el și ministru

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte decizia referitoare la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Iohannis a spus însă că procurorii nu trebuie să fie controlați politic, nu pot fi în subordinea unui politician, fie el și ministru, iar autoritatea ministrului Justiţiei ar trebui să fie folosită pentru a-i apăra pe aceştia.

Declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Aceasta decizie a Curții, aparent, vorbește despre o chestiune de revocare sau de nerevocare a procurorului DNA. În realitate sunt mai multe temecare apar sunt și sunt readuse în discuție, bunăoară statutul procurorilor.

Procurorii trebuie să fie independenți, nu trebuie să fie controlați politic, nu pot fi în subordinea unui politician, fie el și ministru. România ca stat trebuie să asigure independența procurorilor care, în fapt, garantează independența Justiției.

Klaus Iohannis a mai spus că, el înțelege articolul din Constituție care spune că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției, că acesta ar trebui să își folosească autoritatea în domeniu pentru a apăra independența magistraților.

În Constituţie avem un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului. Eu înţeleg că ministrul are sau ar trebui să aibă o autoritate în domeniu și să folosească această autoritate pentru a apăra independența procurorilor, pentru a-i apăra pe procurori, pentru că munca procurorilor este foarte grea. Autoritatea ar trebui să înlesnească munca procurorilor (…)Oricine, orice ar spune nu trebuie să plaseze procurorii în subordinea politicului, a subliniat președintele.

Întrebat dacă ia în calcul să nu respecte decizia CCR în care se spune că ”președintele urmează să semneze decretul de revocare a procurorului-șef al DNA”, Iohannis a răspuns: Eu iau în calcul să respect statul de de drept din România, să-l întăresc, să am grijă, atâta cât pot, să rămână procurorii independenţi, evident cu respectarea Constituţiei.

O decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum. Prin referendum pot fi discutate problemele din punct de vedere a l construcției statului. Statul are o abordare foarte clară, de mai bine de 10 ani – independenta procurorilor și nesubordonarea politicului – acest lucru este foarte bine ancorat în justiția românească și nu cred că trebuie supusă acum această chestiune unei consultări populare. (…) Dar, dacă va fi nevoie putem să provocam un referendum.

După ce avem motivarea, o citim până înțelegem, apoi spunem care este soluția.

Toata lumea se așteaptă ca primul actor care respecta constituția ar trebui să fie CCR , dar în ultima vreme apar îndoieli (…)  Curtea spune că un judecător poate rămâne în funcție pentru 9 ani, dar în realitate este acolo un judecător care este de 10 ani(…) Cred că de această data CCR ar trebui să trateze cu maximă responsabilitate această problema, ca să nu rămână o umbră asupra instituției.

Eu voi respecta Constituția indiferent de ce se întâmplă, este evident că cei care trebuie să lămurească această problemă sunt chiar cei care le-au creat.

sursa: stiri.tvr.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *