Joi porneste transportul public cu vaporasele pe Bega!

Joi dimineață pornește mult-așteptatul transport public cu vaporașe pe Bega. Vor circula doar trei vaporașe, iar cei care au gratuități la transportul în comun se vor plimba gratuit cu vaporetto de Timișoara.

Toți ceilalți vor cumpăra bilete de 1 leu de la personalul de bord. Cei care se antrenează sau fac sport pe Bega nu o vor putea face decât după ora 18.

Joi este ziua în care trei dintre cele șapte vaporașe cumpărate de Primăria Timișoara cu aproape 2 milioane de euro vor naviga în sfârșit pe Bega, în regim de transport public. Anunțul a fost făcut de primarul Nicolae Robu, care spune că prima cursă va porni la ora 7.43, din stația Mihai Viteazu.

Primarul Timișoarei susține că STPT are deja graficele, dar acestea nu au fost afișate nici măcar pe site-ul societății, darămite în stații. Cele trei vaporașe vor circula între orele 7.30-18, în fiecare zi, de luni până vineri. „Joi vom da drumul transportului public cu vaporetto. Prima cursă va pleca la ora 7.43 din stația Mihai Viteazu, (n.r. de la Uzina de Apă). STPT are un grafic, îl va afișa pe site și în stații. Vor circula trei vaporașe, în intervalul 7.30-18. Sâmbătă și duminica se va circula în regim de agrement cu un singur vaporaș. Probabil că din primăvară, din nou, cererea va crește. În această perioadă vom pune un singur vaporaș la dispoziție. Dacă cererea va fi mai mare vom face suplimentare de rigoare”, a anunțat primarul Timișoarei.

Biletul costă 1 leu

Potrivit lui Robu, biletele de 1 leu se vor putea cumpăra de la bord, iar cei care vor naviga cu vaporașele pe Bega vor trebui să spună marinarilor la ce stație coboară. Vor beneficia de gratuități toți cei care au gratuit și acum cu mijloacele de transport în comun, dar nu se știe cum vor fi verificați aceștia, pentru că în vaporașe nu au fost puse validatoare, de exemplu.

„Vor avea gratuități toți cei care au gratuități pe celelalte mijloace de transport în comun ale STPT. Restul vor avea de plătit 1 leu pe călătorie. Biletele se vor vinde la bord. Rugămintea este ca atunci când vor fi întrebați la ce stație coboară să răspundă, pentru că se notează fiecare unde urcă și unde coboară”, a explicat Nicolae Robu.

Regulamentul de navigație încă nu a fost adoptat, dar primarul a decis să nu mai aștepte după el. El a recunoscut în cele din urmă că se putea naviga încă din 1 august, de când STPT are autorizație pentru transportul public de pasageri și/sau de mărfuri pe căi navigabile interioare. În orice caz, vaporașele nu vor putea funcționa foarte mult timp în regim de transport public, pentru că pe timp de iarnă vor fi retrase în depou.

„În perioada de iarnă evident că nu se poate circula, vaporașele vor fi retrase în aceleași condiții ca și până acum. Am decis să navigăm în condițiile pe care le avem acum, nu mai așteptăm. Nu ne trebuie nimic conform legii actuale în plus față de ceea ce avem. Avem toate condițiile de navigare. Mi-e greu să spun până când vor circula, depinde cum va fi vremea”, a precizat primarul.

Edilul-șef spune că nu avea sens să fie scoase în circulație toate cele șapte ambarcațiuni cumpărate de primărie, pentru că fluxul de călători nu este atât de mare acum.

„Nu înseamnă că circulă fix aceleași, nimeni nu a spus într-un angajament că vor circula toate deodată. În anumite etape ale anului circulă unele, în altele circulă altele. Suntem în etapa de tatonare, dacă cererea va fi de șapte, vor circula șapte, nu avem un angajament în sensul acesta. Sunt cumpărate din fondurile primăriei pentru a fi folosite în diferite scopuri. Acei indicatori au fost conveniți de precedenta administrație, știu că va fi greu să fie atinși, dar e o obligație a administrației publice a Timișoarei, nu a unei persoane sau a alteia. Chiar dacă semnătura pe acei indicatori i-a aparținut primarului precedent, trebuie să o respect instituțional”, a mai spus Robu.

Sportul pe Bega, în ceață

Cei care navighează pe Bega sau fac sport pe canalul care împarte Timișoara în două încă nu știu ce au voie să facă de joi încolo. Vă reamintim, navigația pe Bega a fost reluată în regim de agrement încă din 3 august, de la Ziua Timișoarei. Cu o zi înainte, Oficiul de Căpitănie Timișoara, prin căpitanul de port Alexandru Bărboi, transmitea un aviz către navigatori.

La punctul 11 scrie negru pe alb: „Desfășurarea de activități de agrement comercial cu ambarcațiuni de agrement precum și navigația cu ambarcațiuni sportive nu este permisă pe canalul Bega”. Mai mult, la final, același aviz, care intră în vigoare din data în care a fost publicat, anulează orice alte dispoziții contrare. Faptul că pe Bega există în continuare canotori și ambarcațiuni de agrement comercial nu înseamnă, astfel, că aceste dispoziții nu există, ci pur și simplu că ele nu sunt puse în aplicare, documentul nelăsând loc de interpretări.

Ce se întâmplă acum cu celelalte ambarcațiuni care circulă pe Bega? Nu se știe clar, însă primarul Nicolae Robu ne informează că, potrivit Regiei Autonome „Administrația Canalului Bega”, cei care fac sport pe Bega trebuie să respecte orarul de circulație al vaporașelor.

„Eu am vorbit cu domnul director al Regiei Autonome de Administrare a Căii Navigabile Canalul Bega (n.r. Gheorghe Tătar) și dânsul m-a asigurat că cei ce fac sport vor putea să facă în continuare nestingherit. Ei trebuie să respecte orarul de circulație al vaporașelor în regim de transport în comun. Eu i-am spus că mi-aș dori să continue pe Bega și celelalte activități de agrement, am văzut că alții se simțeau bine și cu hidrobicicletele, și cu corabia. Nu pot concepe să se întâmple altfel ca sporturile care au tradiție în Timișoara să poată continua. Cred că este loc, poate nu atâta cât a fost până acum, după părerea mea este loc și pentru acele ambarcațiuni de agrement fără motor. Mi se spune că ar fi interdicții, având în vedere categoria de cale navigabilă din care face parte canalul Bega. Există condiții să se practice în paralel și sportul, nu sunt valurile așa de mari să se răstoarne aceste ambarcațiuni”, a explicat Robu.

Edilul-șef spune că momentan suntem la început cu transportul public pe canal și încă nu au fost puse la punct toate detaliile. Ce să înțelegem însă din explicațiile lui? Sportivii se vor putea antrena pe Bega sau vor putea face sport pe canal doar dacă respectă orarul de circulație stabilit pentru vaporașe.

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *