Lege împotriva samsarilor din piețele agroalimentare

Președintele Klaus Iohannis a semnat la începutul săptămânii o lege menită să elimine, în sfârșit, samsarii care ”că­pu­șea­ză” piețele agroalimentare din țară.

Aceasta prevede a­fi­șarea unor etichete care să spe­cifice numele pro­du­că­to­rului, prețul produselor, locul de unde provin acestea și când au fost recoltate.

Eticheta trebuie să fie însoțită de certificatul de producător și de carnetul de comercializare.

Verificarea elementelor de identificare a fermierului, atestatului și a carnetului de comercia­li­zare revin administratorului pieței.

”Eticheta produsului va fi un material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil și ușor de înțeles, cu scopul de a oferi cum­pără­to­rilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare”, se arată în lege.

Polițiștii locali, inspectori agricoli

Conform administrației locale lugojene, la Lugoj vor fi ve­ri­ficări periodice, de care se vor ocupa și agenții Poliței Locale.

”Prin această lege se dorește eliminarea verigii intermediarilor. La Lugoj nu are așa am­ploare, dar în București, de exemplu, producătorii nici nu se pot apropia de piețe și dau toată marfa la intermediari, la un preț derizoriu. Apoi, intermediarii vând produsele la preț dublu în piață. Prin legea nouă, fiecare produs trebuie să aibă o etichetă, pe care să fie trecut numele producătorului și când s-a recoltat. Au certificate de pro­ducător, au acel caiet în care trebuie să scrie produsele oferite la vânzare. De verificarea acestor aspecte se va ocupa nu numai conducerea pieței, ci și Poliția Locală, care are și ea dreptul să verifice. De­sigur, va fi un pic de birocrație, dar este în favoarea cumpărătorului și a pro­du­că­to­rului local”, a declarat primarul Francisc Boldea.

Produse direct de la cultivatori

Noua lege creează cadrul legal ca lugojenii să beneficieze de produse proaspete, direct de la fermieri.

”De când am înce­put construcția Pieței Timișul, am acționat în acest sens, de a crea un cadru pentru cei care își produc, în grădinile și pe terenurile lor proprii, legume, zarzavaturi și fructe, iar po­pu­lația Lugojului să poată be­ne­ficia direct de aceste produse. Multă lume mi-a spus că nu își mai are rostul piața, pentru că sunt supermarketuri. Nu are nimic una cu cealaltă! Piața românească își va păstra tradiția zeci de ani de acum încolo. De aceea, cred că a fost un lucru bun construcția, de fapt reconstrucția pieței, pornită de la zero, în așa fel încât oamenii să aibă condiții civilizate. Re­partizarea am făcut-o pe diferite zone, pentru ca lugojenii și cei din satele din jur să aibă locurile lor, în care omul să se obișnuiască de unde își cum­pără marfa: din Lugoj, Coștei, Belinț sau din zonă. În acest fel, oamenii se obiș­nuiesc, știu de unde cumpără, îl cunosc pe producător și știu calitatea legumelor. Faptul că se încurajează și la nivel na­țional e un lucru bun. Sincer, dacă mă întrebați pe mine, cred că cel mai bun ministru pe care îl avem este Daea, așa cum îl vedeți, cu geanta în mână, de la o localitate la alta. Uitați-vă ce se întâmplă prin APIA! Toate ajutoarele au venit la timp! De asta are nevoie omul simplu de la sat”, mai subliniază edilul șef.

Samsarii nu dispar!

Întrebat direct, ”omul simplu de la sat” nu împărtășește optimismul autorităților.

Ba mai mult, spune că e praf aruncat de guvernanți în ochii ro­mâ­ni­lor.

”Actuala lege este o pros­tie! Samsarii nu au cum să dis­pa­ră de pe piețe și vă spun de ce! De exemplu, un producător poate să aibă certificat de producător în județul Alba și să locuiască la Lugoj. Nu-i poți in­terzice acest lucru! Cine mer­ge în Alba să-l verifice pe el? Iar chestia cu etichetele va prin­de mai mult la cum­pă­ră­tori, cărora mulți le vor da pros­teală cu produsele lor”, a de­clarat Ioan Jivu din Be­linț, unul dintre puțini pro­du­cători de legume certificate bio din județul Timiș.

Rămâne de văzut dacă noua lege este suficientă pentru eliminarea intermediari­lor din piețe, care umflă artificial prețul produselor.

Amenzile sunt de la 3.000 de lei în sus.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.